30-daagse: wat kunnen we zeggen over wintermaand januari?

30-daagse: wat kunnen we zeggen over wintermaand januari?

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen Vandaag 10:30 uur
Laatste update: Vandaag 13:12 uur
Op basis van de weerkaarten voor de lange termijn kunnen we in januari wel wat winterweer verwachten.

De laatste week van 2024 verloopt voor een groot deel rustig en overwegend droog door een hogedrukgebied in onze omgeving. Vlak voor de jaarwisseling komt de westcirculatie waarschijnlijk weer op gang. Hierdoor neemt de kans op neerslag en meer wind toe. Meer details over het weer tot oud en nieuw lees je in ons Weerbericht Nederland.

In de ECMWF-pluimverwachting voor temperatuur zien we een gestage daling na de zeer zachte kerstdagen. Voor de eerste dagen van januari zijn er geen echt zachte oplossingen, maar ook geen echt koude. Waarschijnlijk liggen de temperaturen rond het langjarig gemiddelde en in een nacht met opklaringen is een aantal graden vorst heel goed mogelijk.

Relatief hoge druk in januari

De weerkaarten voor de week van 6 tot 13 januari geven relatief hoge druk in onze omgeving en vooral ten noordwesten van ons. De twee weken erna geven een grotendeels vergelijkbaar beeld, al wordt het signaal wat zwakker, maar in grote lijnen zijn de vooruitzichten voor midden januari en eind januari hetzelfde.

Deze drukanomalie-kaart geeft aan dat de ‘standaard weeroplossing’ voor de winter in Noordwest-Europa allesbehalve een zekerheidje is. Vaak in dit jaargetijde is het een komen en gaan van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan Europa intrekken; de zogenaamde westcirculatie. Het weerbeeld is dan nat en doorgaans relatief zacht. 


Lees meer over de westcirculatie en stormdepressies in het artikel: hoe ontstaat een storm in westcirculatie.

Grote kans op vorst in de nachten

De afwijking ten opzichte van het normale januariweer geeft dus een kleinere kans op een westcirculatie, maar dit wil zeker niet zeggen dat het gelijk voluit winterweer wordt. 

 

Als we kijken naar de temperatuurafwijking dan is er weinig tot geen verschil met gemiddeld januariweer. Gebruikelijke waarden voor de maximumtemperatuur liggen rond 6 graden en de minima liggen gemiddeld op 1 of 2 graden. Met gemiddeld minima net boven het vriespunt kan het uiteraard wel in de nachten regelmatig tot vorst komen. De details over wat ‘normaal’ weer is in januari lees je hier.

Opvallend is dat Scandinavië grote kans maakt op kouder dan gebruikelijk weer. Dit betekent dat, als er een keer een noordoostelijk stroming op gang komt, echte winterkou ons relatief makkelijk kan bereiken.

Normaal neerslagsignaal

De relatieve hoge druk in onze omgeving levert voor de Britse Eilanden behoorlijk droog weer op. Bij ons is er een gemiddeld signaal. Met een hoog ten noordwesten van ons zal de wind vanuit het noorden of noordwesten waaien en dus vanaf de Noordzee. In deze weersituatie komt het geregeld tot een (winterse) bui.


Omslagfoto: Diana Huntjes / ecmwf.int

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen