30-daagse: drastische weersomslag!

30-daagse: drastische weersomslag!

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 29 maart 2022 13:17 uur
Laatste update: 29 maart 2022 14:15 uur
Een recorddroge en zonnige maart loopt ten einde. Met april op de kalender verandert het weer drastisch!

Laatste wapenfeit van de winter

We hadden het vorige week al aangekondigd: de signalen in de lange termijn kaarten toonden flinke veranderingen. Dat beeld heeft zich in de nieuwe modelruns doorgezet: met april op de kalender raken we het zonnige en droge weer snel kwijt. Zelfs de winter komt nog even om het hoekje kijken.

14-daagse pluim (temperatuur) voor het oosten van Nederland

De temperaturen gaan flink omlaag en dat zal best even wennen worden. Vanaf morgen blijven we vrijwel overal (ruim) onder de grens van 10 graden steken; het is best mogelijk dat het kwik ook overdag lokaal een keer niet hoger komt dan 4-5 graden. Maar vooral de nachten beloven koud te worden. Komend weekend is in het binnenland zelfs matige vorst mogelijk met daar potentiële minima tussen -5 en -7 graden. Vlak boven de grond (ook wel klomphoogte genoemd) kan het nog kouder worden. Zulke frisse nachten zijn zeker geen uitzondering begin april, maar voor de snel ontluikende natuur is het allesbehalve prettig. Helemaal wanneer je de zonnige en vrij warme voorgeschiedenis bekijkt.

Het 'verse' groen in de natuur is namelijk behoorlijk vorstgevoelig. Zeker gewassen en fruitbomen die momenteel veelal al in bloesem staan hebben bij dergelijke temperaturen een grote kans om kapot te vriezen. Gelukkig hebben fruittelers enkele effectieve manieren om vorstschade te voorkomen. En die zullen komende week ongetwijfeld ingezet worden! Daarover volgt later meer op onze website.

Beregenen van gewassen voorkomt vorstschade aan de bloesem (foto Wouter Puijk, 2021)

Eindelijk weer regen!

Behalve koud wordt het ook een stuk wisselvalliger. Daarvan merken we de eerste dagen nog niet veel, al zou aanstaande donderdag (31 maart) al wel enige tijd regen of zelfs natte sneeuw kunnen vallen. Grootste kans daarop maakt het zuidwesten van Nederland. Tijdens de eerste week van april zien we depressies steeds meer invloed krijgen op ons weer en dat betekent vrijwel dagelijks kans op regen of buien. De huidige droogte in de natuur zal daardoor spoedig weer afnemen, natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheden neerslag.

Verwachte afwijking neerslag voor de periode 3 t/m 10 april, bron ECMWF.

(oranje = droger dan normaal  /  groen = natter dan normaal)

Uiteindelijk gaat dat wisselvallige weer gepaard met westenwind en zachtere lucht, maar dan zitten we waarschijnlijk wel al ver in de nieuwe week. Aanvankelijk bevindt een hogedrukgebied zich nog ten noordwesten van ons waardoor met een noordelijke stroming relatief koude lucht richting de Benelux wordt geblazen. Ook volgende week kunnen enkele nachten daardoor nog koud uitvallen met kans op vorst. En met een toenemende kans op neerslag valt ook lokale gladheid dan niet geheel uit te sluiten. Ook al komen de wegdektemperaturen met de korter wordende nachten natuurlijk steeds lastiger onder het vriespunt terecht.

Overall ligt de temperatuur komende week toch behoorlijk onder het langjarig gemiddelde, zoals te zien is op onderstaande kaart. April gaat dus ronduit koud van start in het westen van Europa!

Verwachte afwijking luchtdruk voor komende week (ECMWF)

Bijbehorende afwijking van de temperatuur. Bron : ECMWF

Op termijn verdwijnt de kou

Waar de eerste helft van april dus te koud verloopt, lijkt dat beeld opnieuw te veranderen halverwege de maand. Wat meer hogedrukinvloed nestelt zich boven het vasteland van Europa óf Scandinavië (dat is nog onzeker), waardoor de stroming bij ons meer uit zuidelijke richtingen waait. In eerste instantie levert dat nog niet echt hoge temperaturen op... er is tenslotte nog weinig warme lucht voorradig. Maar uiteindelijk zien we dat rode kleuren de temperatuurkaarten gaan overheersen. Tegen die tijd zijn enkele dagen met 20 graden ook prima mogelijk. Toch blijft het noorden van Europa duidelijk kouder dan gemiddeld. Dit duidt erop dat de winter zich niet zo gemakkelijk laat verdrijven.

Verwachte afwijking temperatuur voor de periode 11 t/m 18 april (ECMWF)

Daarbij blijft het weerbeeld overigens wel relatief wisselvallig met op de meeste dagen wel kans op een bui of wat regen. De straalstroom met lagedrukgebieden blijft namelijk relatief zuidelijk liggen nabij West-Europa en dat is mede de oorzaak dat Scandinavië bijvoorbeeld voorlopig koud is. Voor de natuur is het verwachte wisselvallige weer echter een zegen, want na de droogte in maart mag er best wat langere tijd af en toe een bui vallen!

Omslagfoto: Ben Saanen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen