30-daagse: echt winterweer voorlopig ver weg

30-daagse: echt winterweer voorlopig ver weg

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 5 januari 2022 12:48 uur
Laatste update: 5 januari 2022 12:59 uur
Kansen op kortdurende winterse perikelen zijn er deze januarimaand zeker, maar een langdurige vorstperiode ligt voorlopig niet voor de hand.

Kou-voorraad Scandinavië wordt opgeruimd

Het is momenteel nog zeer koud in het midden en noorden van Scandinavië, maar deze kou-voorraad gaat ons niet bereiken. Sterker nog: begin volgende week zet de temperatuur zelfs in Lapland een flink stijgende lijn in.

Temperatuur deze week t.o.v. gebruikelijk. Kou in het noorden, zacht in het oosten en zuidoosten.

Temperatuur volgende week t.o.v. gebruikelijk. Juist opvallend zacht in het noorden van Scandinavië.

Volgende week vaak droog

Het grote plaatje voor de tweede week van januari is duidelijk. Een hogedrukgebied nestelt zich ergens ten westen van Frankrijk of boven Ierland en dit heeft ook flinke invloed voor ons. In grote delen van Europa zal het relatief droog zijn. Zeer nat weer is te vinden in de uithoeken van Zuidoost-Europa en aan de Noorse kust.

Luchtdrukafwijking t.o.v. gebruikelijk volgende week.

Neerslag t.o.v. gebruikelijk voor volgende week.

In Nederland zal de wind vaak vanuit het westen of noordwesten waaien. Dit levert een weerbeeld op met wolken, zon en een paar buien. Hierbij zullen er in Noord-Nederland meer buien voorkomen dan in Zuid-Nederland, maar de droge perioden hebben meestal overal de overhand. 

Door de aanvoer over de Noordzee wordt het niet koud, maar warmterecords hoeven we ook niet te verwachten. De maxima liggen veelal tussen 5 en 9 graden en in een nacht met opklaringen kan het een keer afkoelen tot iets onder het vriespunt.  

Ook tweede helft van de maand geen grote kans op echt winterweer

Het signaal in de modellen wordt op de langere termijn minder overtuigend, maar we zien nog altijd voor Zuidwest-Europa en het gebied op de Atlantische Oceaan ten westen hiervan relatief hoge druk en boven Noord-Europa relatief lage druk. Dit duidt op grote kans op een (aanhoudende) westcirculatie met wisselvallig weer en gematigde temperaturen.

Temperatuurafwijking in de derde week van januari.

Temperatuurafwijking in de laatste week van januari.

De kaarten voor temperatuur en neerslag geven voor eind januari voor onze omgeving weinig afwijking ten opzichte van normaal. Dit betekent dat een kortdurend winters speldenprikje zeker kan, maar de kans op een winterinval heel klein is. Ook een bijzonder zacht weertype ligt niet voor de hand. 

Voor bijvoorbeeld Schotland en Noorwegen is de kans op nat weer relatief groot en voor Spanje en Portugal is de kans op droog weer groot.

Omslagfoto: Anne-Marie van Iersel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen