De komende week is van stabiel zomerweer nog niet echt sprake, maar echt slecht wordt het ook zeker niet. De zon schijnt geregeld en daarbij is het ook nog eens vaak droog. Dinsdag is daarop een uitzondering, want die dag verloopt ronduit wisselvallig. Een lagedrukgebied trekt dan net ten noorden van ons land. Met een noordwestenwind worden rondom de kern van dit lagedrukgebied talrijke buien richting ons land aangevoerd. Lokaal kan daarbij onweer, veel regen in een korte tijd en mogelijk ook hagel voorkomen.
Na dinsdag keert de rust tijdelijk weer terug in de atmosfeer als een grootschalige hogedrukgebied zich vestigt boven Centraal-Europa. Ook Nederland profiteert hiervan en daarmee is het een paar dagen droog met veel ruimte voor de zon. Lang lijkt het echter niet stand te houden, want vrijdag en zaterdag zoekt de wind alweer de zuidwesthoek op, waardoor buien en/of regenzones ons land weer aan kunnen doen. De temperatuur heeft in de eerste helft van de week tijdelijk te maken met een dipje. Dinsdag en woensdag is het door een wind uit noordelijke richtingen koel voor de tijd van het jaar. Het wordt 18 graden vlak aan zee tot 22 of 23 graden in het zuidoosten. Vanaf donderdag wordt weer warmere lucht aangevoerd en zet de temperatuur een stijgende lijn in.
Volgende week lijkt de temperatuur wat verder op te kunnen lopen. In bovenstaande temperatuurpluim gaan steeds meer lijntjes richting de 30 graden vanaf 29 juli. Dit zien we ook goed terug in de langetermijn weerkaarten van het ECMWF die hieronder zijn weergegeven. Voor de periode van 29 juli - 5 augustus zien we steeds meer rode kleuren overheersen in onze regio, maar in de week van 5 t/m 12 augustus is dit nog een stuk overtuigender. Dat betekent dat er steeds meer signalen zijn dat de eerste helft van augustus begint met temperaturen die hoger uitvallen dan gebruikelijk. Begin augustus is doorgaans al de warmste periode van het jaar. Temperaturen van 25 graden zijn in deze periode in het binnenland gebruikelijk en als deze kaarten uitkomen is het zeker niet uit te sluiten dat het weleens tropisch warm kan worden. De ligging van verschillende druksystemen en de windrichting in ons land zal hierin alles bepalend zijn.
De vakantie is inmiddels voor alle regio's in volle gang en dan zou het voor vakantiegangers in eigen land natuurlijk wel zo lekker zijn als de hoge temperaturen gepaard gaan met droge omstandigheden. Volgens de lange termijn weerkaarten is die kans best aannemelijk, want in onderstaand linker figuur overheersen de roze kleuren in het noordwesten van Europa vanaf 29 juli. Dat betekent dat hoge druk de grootste invloed lijkt uit te oefenen op het weerbeeld in onze omgeving en dat het dus waarschijnlijk droger is dan gebruikelijk. Dit is eveneens goed terug te zien in de neerslagafwijking voor diezelfde periode ten opzichte van de normaal. De kans dat we juli eindigen en augustus beginnen met stabiel zomerweer wordt dus steeds aannemelijker.
Als we de weerkaarten voor een week later bekijken, van 5 - 12 augustus, zien we dat de invloed van lagedrukgebieden in het westen en zuidwesten van Europa geleidelijk weer wat toenemen. Een enkele bui op jouw vakantiebestemming is dus zeker mogelijk. Kletsnat zal het hier niet vaak zijn, aangezien augustus in deze regio's normaal vrij droog verloopt. Ondanks een kleine afwijking van de luchtdruk zullen de droge en zonnige momenten aan bijvoorbeeld de costa's alsnog gewoon overheersen.
Ons land ligt precies op de scheidingslijn, wat kan betekenen dat te maken krijgen met vrij normale omstandigheden. Toch is het zeker niet uitgesloten dat het stabiele zomerweer ook in de tweede week van augustus aanhoudt. De neerslagafwijking is namelijk nog steeds droger dan gemiddeld. Als het een keer tot een bui komt kan het echter wel tot een forse onweersbui komen.
Op de laatste weerkaarten van deze 30-daagse verwachting blijft het signaal voor warmer weer aanwezig. Bijna heel Europa kleurt rood in de periode van 12 - 19 augustus. Als het allemaal even meezit en de wind een langere tijd uit het zuiden of zuidoosten waait is het zelfs niet uitgesloten dat er enkele regio's met een hittegolf te maken krijgen. Om daar echter harde uitspraken over te doen is niet mogelijk. Op deze termijn is de onzekerheid erg groot.
Wat betreft de neerslagkansen zijn er weinig schokkende weerpatronen. De weerkaarten gaan voor een vrij normaal of net iets droger verloop vanaf de tweede week van augustus. De kans is dus groot dat er veel droge momenten zullen zijn, maar een bui behoort zeker tot de mogelijkheden.
Kortom, juli lijkt een stuk droger te eindigen dan de eerste helft van de maand en ook de temperatuur loopt weer wat op. Augustus ziet er vrij rooskleurig uit voor liefhebbers van warm zomerweer, want de kans op stabiel en droog zomerweer met vrij hoge temperaturen neemt toe!
(Omslagfoto: Annemarie van Iersel - Vlissingen)
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.