30-daagse: gaat februari ook op de zachte toer?

30-daagse: gaat februari ook op de zachte toer?

Rico Schröder
Rico Schröder
Rico Schröder 17 januari 2023 14:06 uur
Laatste update: 17 januari 2023 14:06 uur
De hoge temperaturen zijn we deze week kwijt en inmiddels is het zelfs iets kouder dan gebruikelijk. In deze 30-daagse werpen we een blik op februari.

Droger

Na weken van zeer zacht en ook kletsnat weer is het deze week wat droger. Toch blijft het niet helemaal droog. De luchtdruk is deze week gemiddeld gezien ook laag boven Europa, maar dat komt vooral door kleinschalige lagedrukgebieden die over het Europese vasteland trekken. De gemiddelde temperatuur is lager dan het langjarig gemiddelde en dat is mooi te zien aan de blauwe kleur op de temperatuurkaart. 

De luchtdruk is deze week laag boven grote delen van Europa. Dat is te zien aan de blauwere kleur op de kaart. 

De temperaturen zijn lager dan het langjarig gemiddelde. De blauwe kleur op de kaart boven onze streken geeft dat mooi aan. 

Polar low?

Woensdagavond krijgen we vanuit het noordwesten met een kleine depressie te maken. Deze depressiekern heeft de kenmerken van een Polar Low, (warme kern, stevig windveld, diepe convectie en een verschil in temperatuur tussen het zeewater en de bovenlucht op 500 hPa van meer dan 40 graden) maar dat klinkt allemaal veel heftiger dan het feitelijk is. Het systeem zal in ons land voor (clusterende) winterse buien zorgen, maar doordat de temperaturen over het algemeen boven nul blijven zal het niet op uitgebreide schaal wit worden. Polar low’s zijn vooral bekend van situaties in het verleden waarin een dik pak sneeuw viel.

Toch is een lokaal en tijdelijk sneeuwdekje in de nacht naar donderdag niet helemaal uitgesloten en voornamelijk in Twente, de Achterhoek, op de Veluwe, het oosten van Brabant en in Limburg kan het kortstondig wit worden. Door positieve temperaturen zal de eventuele sneeuw echter weer snel smelten. Ook donderdag en vrijdag trekken winterse buien over het land met naast regen kans op hagel en (natte) sneeuw. Een klap onweer is eveneens mogelijk.

Het polar-low-achtige systeem veroorzaakt woensdagavond veel wind. Boven land is de zuidwestenwind matig, in het Waddengebied krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Aan de zuidwestkust komt de wind uit het westen tot noordwesten en neemt toe naar hard tot mogelijk stormachtig, windkracht 7 tot 8 met kans op zware windstoten tot ongeveer 90 km/uur. Deze stevige wind blaast de zachte zeelucht over ons land en mede daardoor verloopt de nacht naar donderdag dus niet koud.

Rustige en meest droge slotweek januari

Kijken we naar volgende week, de periode 23 tot 30 januari, dan zijn de rollen omgedraaid. Nu vinden we boven het Europese vasteland een groot hogedrukgebied. Het is dan over het algemeen rustig weer met geregeld zonneschijn. Volgens het klimaatgemiddelde valt in de laatste tien dagen van januari gemiddeld zo’n 22 millimeter, maar de verwachting is dat het volgende week duidelijk droger blijft. 

De rollen zijn omgedraaid. Nu overheerst hogedruk boven onze omgeving.

Door hogedrukinvloeden zijn de neerslagkansen volgende week klein.

De kaartjes hierboven laten het allemaal mooi zien. Op het kaartje links zie je een overheersende roze kleur en dat betekent hogedruk. Op het kaartje rechts overheerst de oranje kleur en dat betekent droger weer. De temperatuur zal volgende week overdag rond het klimatologische gemiddelde van 6 graden liggen. Of het in de nachten nog vriest hangt af van de helderheid van de lucht boven onze omgeving. Dit is nu nog onzeker. Lage bewolking ligt op de loer en in dat geval vriest het niet of nauwelijks.

De pluim voor het midden van het land laat mooi zien dat de temperatuur volgende week gemiddeld rond 6 graden uitkomt.

Februari start aan de zachte kant

Nog een week verder, tijdens de overgang naar februari, zien we nog steeds veel hogedrukinvloeden ten oosten en zuiden van ons land. De luchtdruk op de Atlantische Oceaan is lager dan normaal en dus wordt daar een grootschalige depressie verwacht. Hierdoor waait de wind bij ons waarschijnlijk uit het zuiden tot zuidwesten. De aangevoerde lucht is helaas voor winterliefhebbers vrij zacht en de verwachting is dan ook dat de temperaturen enkele graden stijgen. Gemiddeld is het begin februari 6 graden, maar met een verwachting van 1 tot 3 graden boven deze waarde, komende dubbele cijfers op de thermometerbuis weer in zicht.

Wat neerslag betreft wordt er geen afwijking verwacht en daardoor kunnen we stellen dat het licht wisselvallig zal zijn met naast geregeld zon ook van tijd tot tijd wat regen of enkele buien. 

Geen winterweer tot half februari?

Ook de periode van 6 tot 13 februari laat temperaturen van 1 tot 3 graden boven de norm voor de tijd van het jaar toe. Dat betekent dat het vaak 7 tot 10 graden zal zijn. De luchtdrukafwijking is klein, maar depressies vanaf de Atlantische Oceaan komen wel wat dichterbij. Hierdoor neemt de kans op regen langzaam verder toe, zonder dat het direct weer kletsnat wordt.  

Krijgen we dan helemaal geen winters weer meer? Deze vraag is op deze termijn nog niet te beantwoorden en een kleine verschuiving in de berekeningen hebben op lange termijn flinke gevolgen, maar gezien de langetermijnverwachting is de kans op echt winterweer met diepvrieskou klein.

Ook in de periode 13 tot 20 februari is het in Europa duidelijk zachter dan normaal en is de afwijking in onze streken 1 tot 3 graden. 

Ook tijdens de tweede helft van februari laat de temperatuurkaart een rood beeld zien met temperaturen boven de norm voor de tijd van het jaar. Gemiddeld gezien loopt de temperatuur op van 6 graden aan het begin van de maand naar bijna 8 aan het eind van februari. 

Thumb: temperatuurkaart februari / foto: Toon Boons

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen