30-daagse: hogedruk voorlopig op een zijspoor?

Alfred Snoek
Geschreven door: Alfred Snoek
14 apr 2025 10:47 uur Update: 14 apr 2025 12:35 uur
Na weken hogedrukgebieden in de buurt van ons land, zien we nu opeens lagedrukgebieden op de weerkaarten. Blijft dat voorlopig zo?

Omslag

Na een langdurige periode met droog en zonnig weer, is het weerbeeld de afgelopen dagen duidelijk omgeslagen. Zaterdag werd het voor het eerst op een KNMI-weerstation zomers warm en daarbij scheen in het hele land de zon uitbundig. Zondagochtend trokken enkele buien over het land en daarmee was de warme lucht alweer verdreven. Echt veel neerslag werd niet opgevangen, maar het was wel de eerste serieuze regen sinds lange tijd. Ook de nieuwe werkweek begon in Midden- en Oost-Nederland met een beetje regen.

De verandering in het weerbeeld danken we aan de aanwezigheid van lagedrukgebieden. Dat was de afgelopen weken wel anders. Met hogedruk boven het noorden of westen van Europa, trokken regenstoringen vaak over het uiterste noorden van Scandinavië of over het zuiden van Europa waar in landen als Portugal en Spanje recent behoorlijk wat regen is gevallen. Overigens zorgt de verandering op de Europese weerkaart nog niet echt voor stabilisatie in deze landen. Depressies zorgen ook deze week voor regionaal regen van betekenis in Spanje. Ronduit nat is het aan de zuidkant van de Alpen en in Italië. Hogedruk vinden we vooral op de rand van de Europese weerkaart met hogedrukcentra boven Oekraïne en Rusland. 

Luchtdrukafwijking voor deze week. Centrum van lagedruk vinden we boven de UK en hogedruk boven Rusland, Oekraïne en de Zwarte Zee zorgt voor aanvoer van warme lucht uit Afrika richting Oost-Europa.

Tijdelijk warmer

Als gevolg van deze luchtdrukconfiguratie zorgt een zuidenwind voor aanvoer van warme lucht uit Afrika helemaal richting Oost-Europa. In Polen, Slowakije en Hongarije staan een paar zomers warme dagen op het programma en zelfs de Baltische Staten en het zuiden van Finland kunnen kwikstanden van 20 graden of meer verwachten. Dinsdag weet deze warme lucht ook heel even ons land aan te doen met vooral in Groningen, Drenthe en Overijssel temperaturen van 23, lokaal 24 graden. Buien, sommige met onweer verdrijven de warme lucht echter snel naar het oosten van Europa. De rest van de week verloopt wat temperatuur betreft duidelijk koeler, maar koud mogen we het niet noemen. Ook valt er niet meer dan een heel klein beetje regen in vooral het oosten en zuidoosten van het land. Richting Pasen zien we een licht herstel van de temperatuur en komen de maximumtemperaturen landinwaarts weer boven de 15 graden uit.

Weinig verandering

In de week na Pasen zien we op de afwijkingskaarten van het ECMWF, het weermodel dat de basis vormt van deze 30 daagse weersverwachting, nog steeds lagedrukgebieden boven onze omgeving. Een stabiel weertype zal daardoor uitblijven, maar de neerslagkaarten zien er nu ook weer niet extreem nat uit. Meer dan af en toe een voorjaarsregentje zit er voorlopig niet in. De warmte zit even ten oosten van ons, maar er is niet veel voor nodig om ook bij ons even de temperatuur flink op te laten lopen zoals dat ook deze dinsdag zal gebeuren in vooral de noordoostelijke helft van ons land. Door de aanwezigheid van veel bewolking zal het in de nachten niet heel koud zijn en dat zorgt er dan voor dat we in de laatste volle week van april iets boven normale temperaturen kunnen verwachten.

Neerslagafwijking 21 tot 28 april. In ons land valt iets meer neerslag dan normaal, maar echt nat kunnen we het ook niet noemen.

In de week van 21 tot 28 april zit de warmte nog altijd vooral in het oosten van Europa.

Hogedruk aan zet

De meest markante wijziging zien we rond de maandwissel. Hogedruk, in de week ervoor al aanwezig in de buurt van Groenland en IJsland, lijkt zich uit te breiden richting de Britse Eilanden en ook boven een groot deel van Centraal-Europa worden positieve afwijkingen van de luchtdruk voorzien. Lagedruk zien we enkel op de rand van de kaart en dus kunnen we in een groot deel van Europa en ook zeker in de Benelux een rustig en droog weertype verwachten. Goed nieuws dus voor iedereen die in de meivakantie ook op pad gaat in eigen land. Op basis van de huidige kaarten ziet het er gewoon heel vriendelijk uit. Regen, waar vooral de landbouwsector op zit te wachten, valt er deze week niet of nauwelijks. Wel valt de temperatuurafwijking, of beter gezegd, het gebrek eraan op. Onder invloed van het IJslandse hogedrukgebied weet koudere lucht uit Noord-Europa tot ons land door te dringen. In een heldere en windstille nacht is landinwaarts zelfs een graadje vorst (aan de grond) dan niet uitgesloten.

Tijdens de maandwissel zien we opeens boven grote delen van Europa meer invloed van hogedruk. Het zorgt voor droog en rustig weer.

Terug bij af

Na een week hogedrukgebieden rondom ons land, zien we in de week van 5 tot 12 mei deze positieve afwijking niet meer terug. Sterker nog, er is zelfs een lichte afwijking van de luchtdruk in de min zichtbaar boven Scandinavië. De wind waait daardoor bij ons uit een kille west- tot noordwesthoek en af en toe valt dan ook weer wat regen. 

Tussen 5 en 12 mei is de invloed van lagedruk boven Scandinavië duidelijk zichtbaar. Bij ons lijkt het deze periode wat wisselvalliger te worden.

Bronnen: ECMWF, foto voorzijde: Jolanda Bakker.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen