30-daagse: koud winterweer of toch zacht?

30-daagse: koud winterweer of toch zacht?

Floris Lafeber
Floris Lafeber 6 januari 2025 10:54 uur
Laatste update: 7 januari 2025 13:50 uur
Krijgen we met winterkou te maken of verloopt de rest van januari weer zacht? Je checkt het in de nieuwste 30-daagse!

Licht winters weer op komst

Kans op vorst en ijsdagen voor het midden van het land.

De pluim voor het midden van het land. 

Na een ronduit onstuimige maandag keren we vanaf dinsdag weer terug naar een licht winters weertype. De temperatuur ligt overdag rond 5 graden en 's nachts ligt het kwik dicht bij het vriespunt. Geregeld komt het tot winterse buien waarin naast regen ook natte sneeuw of hagel kan vallen, maar er zijn ook droge perioden met zon. De komende tijd moeten we dus weer rekening houden met lokale gladheid door winterse neerslag of door bevriezing van natte weggedeelten. De temperatuurpluim hierboven toont dat de nachten koud kunnen verlopen met kans op vorst. In het weekend zijn er zelfs enkele berekeningen met waarden richting -5 graden.

Luchtdrukafwijking t.o.v normaal 6 - 13 januari.

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld 

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal  6 - 13 januari.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Als we de temperatuurafwijkingskaart voor de tweede week van januari erbij pakken dan zien we dat tijdens deze periode de temperaturen gemiddeld lager uitpakken dan normaal. Zachte lucht in het zuiden is wel dicht in de buurt. Verder is de luchtdrukafwijking iets lager dan normaal. Als een lagedrukgebied neerslag meebrengt en ten zuiden van ons land terecht komt, kan het bij ons (in de koude lucht) tot winterse neerslag komen. A.s. woensdagavond tot en met donderdag lijkt dit te gebeuren. In het zuidoosten zijn er dan aanzienlijke sneeuwkansen. 

Invloed van hogedrukgebieden

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal  13 - 20 januari.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Luchtdrukafwijking t.o.v normaal 13 - 20 januari.

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld 

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

De weersituatie voor de week van 13 tot 20 januari ziet er weer anders uit. Een krachtig hogedrukgebied zorgt tijdens deze periode voor rustig weer. De locatie van de kern van dit hogedrukgebied is wel bepalend voor het weer in onze omgeving. Als het hogedrukgebied zich verder noordwaarts beweegt dan hierboven is weergegeven, dan krijgen we met een oosten- tot noordoostelijke stroming te maken. Meestal zijn er dan kansen op koud winterweer. Hiervoor moet het brongebied, Scandinavië en Oost-Europa in dit geval, wel koud zijn. Er zijn veel rode kleuren zichtbaar in Scandinavië en Oost-Europa, waardoor winterkou zeker in Nederland geen zekerheid is. In ieder geval wordt het rustiger met mogelijk ook geregeld zon.

Ook op lange termijn waarschijnlijk rustig

Luchtdrukafwijking t.o.v normaal 27 jan- 3 febr.

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld 

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Luchtdrukafwijking t.o.v normaal 20 - 27 januari.

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld 

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Tijdens de laatste periode van januari zien we opnieuw roze kleuren in grote delen van Europa. Hogedrukgebieden lijken zeker tot en met begin februari dominant. Wat de temperatuur tegen deze tijd van het jaar gaat doen is momenteel nog onzeker. Dit hangt af van de locatie van de hogedrukgebieden.

Hoofdfoto: Aline van den Hardenberg.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen