30-daagse: krijgen we nog een nazomer?

30-daagse: krijgen we nog een nazomer?

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 1 september 2021 11:00 uur
Laatste update: 1 september 2021 13:54 uur
Na een voor velen matige zomer, is er nu de hoop op een mooie nazomer. Laten de weerkaarten voor de komende 30 dagen dit ook zien of valt de herfst vroeg in?

Rustige start van september

We hebben de balans op kunnen maken over de volledige meteorologische zomer. Wat betreft temperatuur is de zomer vrij warm verlopen, maar dat kwam vooral door het warme weer in de maand juni. Warme of zelfs hete dagen, ontbraken in de maanden juli en augustus bijna volledig. Daarbij scheen ook de zon niet overtuigend veel en kwam het veelvuldig tot buien. Een volledig overzicht over de zomer van 2021 lees je hier.

September lijkt in ieder geval rustig van start te gaan en dat komt allemaal door een krachtig hogedrukgebied ten noordwesten van ons land. Met de kern ten noordwesten van Schotland hebben oceaanstoringen absoluut geen kans om door te dringen tot het westen van Europa. Regen staat er de eerste septemberdagen dan ook niet op het programma. Wel hebben we te maken met een typisch fenomeen voor deze tijd van het jaar; hardnekkige wolkenvelden.

De eerste dagen van september is het relatief rustig weer in onze omgeving door de aanwezigheid van een hogedrukgebied ten noordwesten van ons land.

Gevecht tussen wolken en zonneschijn

Op de Noordzee zit op dit moment veel laaghangende bewolking. Met een noordelijke wind wordt deze bewolking continue richting ons land geblazen. In juni en juli is de zon over het algemeen krachtig genoeg om dit in de tweede ochtendhelft weg te branden. Begin september zijn de nachten al veel langer waardoor het wolkenpakket zich verder (en dikker) kan uitbreiden tot in het diepe binnenland en omdat de zon niet meer zo hoog boven de horizon staat, lost het allemaal veel langzamer op. Zeker in het noorden van het land bestaat de kans dat de bewolking zelfs de hele dag de dienst gaat uitmaken. In dat geval blijft ook de temperatuur duidelijk achter. Meer kansen voor de zon zijn er in het zuiden van het land. Met weinig wind wordt het dan 18 graden in het noorden tot plaatselijk 24 graden in het zuidoosten.


Vanaf zondag zoekt de wind meer de oosthoek op. Er komt daardoor een einde aan de aanvoer van wolkenvelden vanaf zee en dus weet op steeds meer plaatsen de zon beter door te breken. In het zuiden van het land zijn zomerse temperaturen van 25 graden mogelijk. Na het weekend, tijdens de nieuwe week neemt het hogedrukgebied positie in boven Oost-Europa. Bij ons komt hierdoor een zuidoostelijke toevoer op gang. De zon laat zich in de nieuwe week veel zien en de temperaturen stijgen overdag naar aangename waarden tussen de 23 en 27 graden. Het wordt dus prachtig (na)zomerweer bij ons. De nachten verlopen helder en omdat de nachten ook weer langer duren kan het soms al fors afkoelen, de minimumtemperatuur kan landinwaarts soms ver tot onder de 10 graden zakken. Aan het eind van de week neemt de invloed van lagedrukgebieden uit het westen geleidelijk toe, de kans op een bui stijgt vanaf vooral eind vrijdag. 

Eind volgende week berekenen de weercomputers vooral een negatieve afwijking van de luchtdruk in onze omgeving. Maar tot die tijd ligt er een hogedrukgebied boven oost europa waardoor wij profiteren van een zuidoostelijke stroming. 

Vooral aan het eind van de periode wordt door de komst van lagedrukgebieden met buien meer neerslag berekend door de weercomputers. Tot die tijd blijft het overwegend droog. 


Later deze maand lagedrukgebieden aan zet

Bovenstaande synoptische ontwikkeling zagen we vorige week ook in de 30 daagse weerkaarten. Tijdens de maandwisseling kwam het weermodel overtuigend met een hogedrukgebied ten noorden van ons land en daarna leek het erop dat lagedruk alweer heel snel de regie zou overnemen. Tijdens de wisseling van de wacht was een kortstondige opleving van de temperatuur mogelijk, nu lijkt dit deze opleving voor meerdere dagen op rij te zijn waardoor het mooi nazomerweer wordt.

Na deze mooie week lijken oceaandepressies zich gemakkelijker te kunnen uitbreiden tot over onze omgeving en zorgen in de periode van 10 tot 27 september voor waarschijnlijk een wisselvallig weertype. De hoeveelheid regen in ons deel van Europa komt boven normaal uit, met name in de periode 10 tot en met 20 september al ziet de week van 20 tot 27 september er ook nog iets natter uit dan gebruikelijk.

Nazomerweer

De komende dagen is het eerst nog vaak bewolkt en wat koel, maar vanaf het weekend lijkt er een periode aan te breken met mooi nazomerweer. Eind volgende week lijkt met de aanwezigheid van lagedrukgebieden in onze omgeving een nieuwe periode met langdurig nazomerweer er niet meer in te zitten. We moeten ons dus vooral richten op komende week.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen