30-daagse: krijgen we nog winter?

30-daagse: krijgen we nog winter?

Floris Lafeber
Floris Lafeber
Floris Lafeber 1 januari 2024 14:30 uur
Laatste update: 1 januari 2024 15:02 uur
Het nieuwe jaar is ronduit wisselvallig en zacht van start gegaan. Kunnen we deze maand nog op een winters weertype rekenen?

De weermodellen laten eind deze week grote kansen op een licht winters weertype zien. De temperatuur gaat deze week omlaag en de neerslagkansen nemen af. Voordat het zover is krijgen we eerst nog met een aantal ronduit wisselvallige en zachte dagen te maken. Vooral dinsdag verloopt grotendeels kletsnat en kan veel neerslag vallen. In totaal valt regionaal meer dan 20 of 30 millimeter regen. Lokaal kunnen zelfs hoeveelheden van 35 millimeter of meer worden gehaald. Ter vergelijking: een gemiddelde maandsom voor de maand januari komt neer op 68 millimeter regenwater. 

8 tot 15 januari met een negatieve temperatuurafwijking ten opzichte van normaal.

Als we naar de afwijking van de oppervlaktetemperatuur van het Europese weermodel (ECMWF) tijdens de tweede januariweek kijken dan zien we blauwe kleuren in onze omgeving. Dat betekent een negatieve temperatuurafwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Middagwaarden rond 6 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Tijdens de nachten kan het tot lichte vorst komen. Ook elders in Europa domineert de lichtblauwe kleur. Op het Siberisch Schiereiland komt de temperatuur landinwaarts dan vaak rond 10 graden uit en aan de Spaanse kust liggen de maxima rond 14 graden. Tijdens de nachten kan het hier gerust een graadje vriezen.

8 tot 15 januari verloopt droger dan gebruikelijk.

Naast de lagere temperaturen krijgen we waarschijnlijk ook met een relatief droog weerbeeld te maken. De oranje kleuren domineren in onze omgeving. Dit betekent dat er tijdens de periode van 8 tot 15 januari waarschijnlijk minder neerslag zal vallen dan gebruikelijk. Het koudere en drogere weertype hebben we te danken aan een krachtig hogedrukgebied wat zich in deze periode boven Groot-Brittannië vestigt. Naast wolkenvelden krijgen we dan ook soms de zon te zien.

Ook tijdens de periode van 15 tot 22 januari blijft het kouder dan het langjarig gemiddelde.

Pas later in de maand (22 tot en met 29 januari) zien we de blauwe kleuren overgaan in witte kleuren.

Hoelang blijft het licht winters?

Als we naar de oppervlaktetemperaturen tijdens de periode van 15 januari tot 22 januari kijken dan zien we over het algemeen weinig verandering. De lichtblauwe kleuren blijven dominant in onze omgeving. Pas in de laatste week van januari zien we vaker witte kleuren. Dit betekent dat we met normale temperaturen te maken krijgen. Waarschijnlijk komt de temperatuur overdag dan op gemiddeld 6,2 graden uit en tijdens de nachten kan het vriezen. In het oosten, zuidoosten en noordoosten vriest het over het algemeen beduidend vaker dan in de westelijke helft van het land. Ook de luchtdrukverdeling wijkt deze dagen weinig af ten opzichte van normaal. De verwachting op langere termijn gaat wel gepaard met veel onzekerheid. 

Conclusie

We kunnen met vrij veel zekerheid zeggen dat het wisselvallige weertype later in de week plaatsmaakt voor rustiger, droger en kouder weer. De meeste signalen wijzen op een normaal vervolg van de maand januari. Ook wat neerslag betreft lijkt de maand januari vooralsnog gemiddeld te verlopen. In januari zijn de dagen kort en kunnen we vaak niet op veel zon rekenen. Slechts 25% van de tijd schijnt de zon. 

Hoofdfoto: Ton Wesselius

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen