30-daagse: krijgen we nog zomer?

30-daagse: krijgen we nog zomer?

Floris Lafeber
Floris Lafeber
Floris Lafeber 10 juni 2024 13:43 uur
Laatste update: 10 juni 2024 19:19 uur
Warm en stabiel zomerweer is momenteel ver te zoeken. Kunnen we nog op zomerse taferelen rekenen? In deze 30-daagse blikken we vooruit.

We hebben momenteel te maken met ronduit fris juniweer. De temperaturen komen tot en met woensdag rond 15 graden uit en tijdens de nachten is het een graad of 8. Ter vergelijking: middagwaarden van 18 tot 22 graden zijn gebruikelijk voor de maand juni en daar blijven we de komende tijd vaak onder.

Alles over het weer voor de komende dagen lees je in ons uitgebreide weerbericht Nederland.

Niet alleen in Nederland, maar ook elders in West- en Centraal-Europa is het koel juniweer. Voor warme en zonnige taferelen kunnen we terecht in het zuidoosten van Europa. Aangenaam is het niet, want in Athene wordt het soms ruim 35 graden en geldt een code geel vanwege de hitte.

De temperaturen in heel Europa zijn in I'm Weather in één oogopslag weergegeven, zoals hierboven via het GFS weermodel.

Voorlopig nat en vrij koel juniweer

Neerslagafwijking t.o.v normaal 17-24 juni.

Oranje = droger dan gemiddeld

Groen = natter dan gemiddeld

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal 17-24 juni.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Hierboven zijn de afwijkingskaarten van de temperatuur en neerslag weergegeven. Warm en stabiel zomerweer zit er voorlopig niet in, want ook de temperatuurkaart voor de periode van 17 tot en met 24 juni laat lichtblauwe kleuren zien. Dit duidt op gemiddeld lagere temperaturen dan normaal voor de tijd van het jaar. Overdag kan het zeker tijdens zonnige perioden wel ruim 20 graden worden, maar tot een lange zomerse periode komt het niet. De dominante noordwestenwind maakt plaats voor een zuidwestelijke stroming, waardoor zeer magere middagwaarden van 15 graden wel verleden tijd zijn. De zuidwestelijke stroming zorgt er overigens wel voor dat depressies ons geregeld kunnen bereiken. Dit veroorzaakt dan ook een hogere neerslagsom dan gebruikelijk. Groene kleuren zijn dan ook dominant in een groot deel van West-Europa. Aan vocht is dit jaar in ieder geval geen gebrek. Veel vocht is een belangrijk onderdeel voor het creëren van stevige regen- en onweersbuien (convectie-onweer). Vooral tijdens warmere dagen zijn stevige buien dan ook niet uitgesloten.

Vrij gebruikelijk zomerweer

Temperatuurafwijking 24 juni-1 juli.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Luchtdrukafwijking 24 juni-1 juli.

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Als we naar de laatste week van de maand juni kijken dan zien we ook voor dan geen signalen voor warm en stabiel zomerweer. Sterker nog, vrij fris juniweer ligt ook dan op de loer. Een duidelijke luchtdrukverdeling is er niet. Wel is lage druk aanwezig in een groot deel van Zuid- en Oost-Europa. Het lijkt er op dat de wind vaak uit zuidwesten tot noordwesten waait, waardoor warme lucht vanuit het zuidoosten van Europa ons lastig kan bereiken. Desondanks kan het zeker wel eens zomers warm worden, want de getoonde kaarten zijn gebaseerd op een gemiddelde. Opvallend genoeg blijven ook vakantielanden als Frankrijk en Duitsland gevoelig voor vrij fris juniweer, maar hier zijn zomerse temperaturen wel sneller te verwachten dan in ons eigen land. 

Hoe start juli?

De weersverwachting voor de maand juli is nog erg onzeker. Er zijn geen uitgesproken signalen voor een warm of koud weertype. Het weerbeeld in juli is normaal gesproken vaak zomers met temperaturen ruim boven 20 graden. Overdag komt het kwik gemiddeld rond 23 graden uit en tijdens de nachten is het ongeveer 13 graden. De temperatuurkaarten laten vrij gebruikelijke signalen zien voor de tijd van het jaar en dat betekent dat de temperatuur twee keer de tropische grens van 30 graden passeert. Of dit daadwerkelijk ook gaat gebeuren is nog maar de vraag. In juli 2019 kwam het tot de hoogste temperatuur die in Nederland ooit is gemeten, op 25 juli 2019 steeg de temperatuur in Gilze-Rijen naar 40,7 graden. Gemiddeld schijnt de zon 7 uur per dag en valt er 80 millimeter per maand. 

Conclusie

Warm en stabiel zomerweer is voorlopig ver te zoeken. Niet alleen bij ons, maar ook in de landen om ons heen. Het Middellandse Zeegebied kan wel op zomerse taferelen rekenen, maar de warmte weet ons voorlopig niet te bereiken. Bovendien komt het geregeld tot buien, de tweede junihelft zal waarschijnlijk natter verlopen dan normaal. Tijdens het begin van de maand juli is het vaak gemiddeld juliweer.

Hoofdfoto: Anne-Marie van Iersel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen