30-daagse: lagedrukgebieden aan zet

30-daagse: lagedrukgebieden aan zet

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 4 oktober 2022 14:05 uur
Laatste update: 4 oktober 2022 14:16 uur
Deze week is het vaak zonnig en zacht voor oktober. Of dit zo verder gaat lees je in deze 30-daagse weersverwachting.

Aangenaam najaarsweer tot en met het weekend

Op een beetje regen op woensdagavond en enkele buien op zaterdag na, is het tot en met het weekend droog en vaak zonnig. Daarbij is het zacht voor begin oktober met maxima van 16 tot 19 graden. Woensdag kan het regionaal zelfs ruim 20 graden worden. Alle details over het weer tot en met zondag lees je in het Weerbericht Nederland.

Lagedrukgebieden voor Noord-Europa

Het overheersende beeld voor het weer in Europa in de tweede en derde week van oktober is duidelijk: er is sprake van een krachtig Azorenhoog. Ten noorden daarvan weten lagedrukgebieden zeer makkelijk hun weg naar Europa te vinden.

Afwijking voor de luchtdruk. Verwachting voor 10 tot 17 oktober.

Afwijking voor de luchtdruk. Verwachting voor 17 tot 24 oktober.


Voor ons betekent dit aanvoer van weersystemen vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan. De wind zal vaak uit westelijke richtingen waaien en wolken en regen meebrengen. Dit gaat gepaard met gematigde temperaturen. Voor half oktober moet je dan denken aan middagtemperaturen rond 14 graden. Kijken we naar de temperatuurkaarten dan zien we weinig of geen afwijking ten op zichte van normaal. De maxima zitten er gemiddeld waarschijnlijk net onder, maar door het vaak bewolkte weer met relatief veel wind verlopen de nachten niet koud.


Afwijking voor de temperatuur. Verwachting voor 10 tot 17 oktober.

Afwijking voor de temperatuur. Verwachting voor 17 tot 24 oktober.

Wat natter dan normaal

Het resultaat van de beschreven luchtdrukverdeling is beter terug te zien in de neerslagkaarten. De kans op bovengemiddeld nat weer is groot. 


Afwijking voor de neerslag. Verwachting voor 10 tot 17 oktober.

Afwijking voor de neerslag. Verwachting voor 17 tot 24 oktober.

In de kaart voor 17 tot 24 oktober valt op dat het neerslagsignaal vooral aanwezig is voor de Nederlandse kustgebieden en niet voor het binnenland. Dit duidt op kustconvergentie. Naast het nog warme zeewater speelt bij kustconvergentie de verandering van de wind een grote rol. Bij een westelijke wind waait het boven de Noordzee harder dan boven het vasteland van Nederland, doordat het land een ruwer oppervlak heeft. Het verschil in deze windvector zorgt ervoor dat er ‘lucht over is’ aan de kust en dat kan vervolgens niet anders dan ‘omhoog’ gaan. De stijgende lucht veroorzaakt vervolgens extra buien.

Grondwaterstanden

Bovengemiddeld nat weer in oktober is voor de natuur nog altijd goed nieuws. Door de wisselvallige septembermaand is de natuur overal weer groen, maar grondwaterstanden zijn landinwaarts op de meeste plaatsen nog ruim lager dan normaal.  

Gunstige situatie voor energieprijzen?

Een blik op de kaarten voor eind oktober en begin november geeft geen duidelijke signalen voor onze omgeving wat betreft afwijkingen van normaal voor de parameters luchtdruk en neerslag. Mogelijk komt de temperatuur wel iets boven gebruikelijk uit.

Afwijking voor de temperatuur. Verwachting voor 24 tot 31 oktober.

Afwijking voor de temperatuur. Verwachting voor 31 oktober tot 7 november.

Overigens is het over de hele 30-daagse genomen in Centraal- en Oost-Europa aanmerkelijk warmer dan normaal. Hierdoor zal het gasverbruik in deze landen waarschijnlijk relatief laag zijn, wat weer een gunstig effect kan hebben op de prijzen in heel Europa.


Omslagfoto: Adri Joosse, Veerre (Zeeland)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen