Het zal niemand ontgaan zijn: het neerslagtekort is inmiddels in veel regio's opgelopen tot ruim boven de 300 millimeter. Vandaag bereiken we echter ongeveer het hoogtepunt van de droogte, want spoedig volgen er buien. En die gaan vanaf vanavond heel voorzichtig voor enige verlichting zorgen. In de modelbespreking van maandag kun je lezen wat we de komende dagen exact kunnen verwachten aan buien.
Ook de lange termijn bieder echter hoop voor de natuur en alles dat hinder ondervindt van de droogte. Volgende week, de week van 12 september, schommelt de temperatuur aanvankelijk rond normaal voor de tijd van het jaar. Dat is overdag een graad of 19-20 en tijdens de nachten koelt het af tot ongeveer 13 graden. Daarbij is het licht wisselvallig, maar het lagedrukgebied dat de komende dagen voor soms stevige buien zorgt is dan wel verdwenen. Een nieuw lagedrukgebied ontwikkelt zich echter op de Atlantische Oceaan en die komt in de loop van volgende week onze kant op.
Dat kan echter op twee varianten uitdraaien. De eerste variant is dat het lagedrukgebied ten westen van ons rond blijft tollen, zoals deze week in feite ook gebeurt. Dan komen we opnieuw in een warme zuidelijke stroming terecht met oplopende temperaturen, wellicht zijn dan zelfs weer zomerse waarden rond 25 graden mogelijk. Maar in een wat later stadium ook stijgende buienkansen met een risico op onweer. De afstand tot het lagedrukgebied bepaalt dan in grote lijnen hoe zwaar de buien opnieuw kunnen worden.
Variant twee is dat het lagedrukgebied snel richting West-Europa koerst en in onze nabijheid komt te liggen. Dan krijgen we met veel wisselvalliger weer te maken en daarmee zouden de temperaturen veel lager uitvallen: overdag rond of iets onder de 20 graden. De wind waait dan veelal uit richtingen tussen west en noordwest. Het warme scenario heeft momenteel wel een lichte voorkeur in de kaarten en dat zien we ook terug in de nieuwste temperatuurpluim van het Europese weermodel.
Vanaf eind september zien we de invloed van lagedrukgebieden op de oceaan langzaam verder toenemen. Daar zijn ex tropische stormen (wellicht tegen die tijd orkanen) ook de oorzaak van. We zien duidelijk signalen dat de wisselvalligheid weer verder kan toenemen, omdat de meeste van deze lagedrukgebieden over het westen en noordwesten van Europa lijken te trekken. Af en toe kan dit overigens voor een opstoot van warme lucht zorgen, waardoor een zomerse dag gemakkelijk mogelijk blijft. Over het algemeen ligt de middagtemperatuur iets boven de norm van 19 graden. Het zeewater is tweede helft september nog altijd erg warm en dat betekent een relatief grote kans op kustconvergentie. De meeste regen valt in de kustgebieden en soms kunnen dat echt forse hoeveelheden zijn, terwijl het toch al kurkdroge binnenland juist minder regen hoeft te verwachten.
Aan de huidige droogte verandert voorlopig weinig, maar de verwachte buien brengen wel enige verlichting. Zeker wanneer later in de september opnieuw buien volgen zal het tekort langzaam tot onder de grens van 300 millimeter (gemiddeld over het land) kruipen. Belangrijkste is echter dat omringende landen ook met regen te maken krijgen. Het waterpeil in de rivieren zal geleidelijk stijgen en daardoor stijgt het grondwaterpeil mee. Alleen wat hogere zandgronden rond de Veluwe, in de Achterhoek en Limburg zullen voorlopig met nijpende droogte te maken houden.
Met oktober op de kalender wordt de verwachting uiteraard onzeker, maar we kunnen er wel al iets over zeggen. Aan het grootschalige patroon, met lagedrukgebieden op de oceaan en boven Noord-Europa en hogedruk verder op het Europese vasteland, verandert niet zoveel. Op de clusterkaarten (in totaal 50 members) zien we dat verreweg de meeste berekeningen, in totaal zo'n 35 (ofwel circa 70%), voor een aanhoudend meanderende stroming gaan. De straalstroom is dan enigszins gekromd waardoor we afwisselend in een koele westelijke en vrij warme zuid(west)elijke stroming terecht komen. Warme en enkele zomerse dagen blijven daarin tot de mogelijkheden behoren. Het blijft overigens wel tamelijk wisselvallig met van tijd tot tijd buien. Slechts 11-12 members (ruim 20%) gaan voor een overtuigende weststroming met veel meer regen en potentieel ook een stevige wind. En er is opvallend genoeg vrijwel helemaal geen animo voor een lange stabiele periode van nazomerweer.
Concluderend kunnen we dus zeggen dat de ergste droogte zeer spoedig voorbij zal zijn. De hele 30-daagse periode zijn er buienkansen, al zullen vooral de kustgebieden daarmee te maken hebben. Verder blijft het aan de warme kant met temperaturen omstreeks 20 graden, soms iets hoger dan dat.
Foto omslag: Pia Legerstee
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.