Na een uiterst warm verloop van de eerste decade van september krijgen we deze week te maken met een heel ander weerbeeld. Niet alleen de temperatuur levert flink in, ook de wisselvalligheid neemt sterk toe. De lagere temperaturen die op komst zijn zien we goed terug in de onderstaande temperatuurverwachting volgens de pluim van het ECMWF. We gaan van zo'n 20 graden op maandag naar middagwaarden die niet meer boven de 15 graden uitkomen halverwege de week. Dat is een stuk lager dan de 19 tot 21 graden die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. De neerslagpluim laat bovendien behoorlijke uitschieters zien deze week. Het is de komende dagen namelijk een komen en gaan van lagedrukgebieden. Vooral in de loop van dinsdag valt flink wat regen in combinatie met veel wind. Alles over het weer voor de komende dagen lees je in ons weerbericht Nederland.
Hieronder zijn de kaarten van de temperatuurafwijking en de neerslagafwijking tijdens de periode van 16 tot 23 september te zien. Het is niet overtuigend, maar in ons land lijkt de temperatuur volgende week iets hoger uit te vallen dan gebruikelijk. De Alpenlanden en de landen rondom de Middellandse Zee, voornamelijk Italië, moeten het doen met temperaturen iets onder de gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar. De neerslagafwijking laat duidelijk oranje kleuren zien boven het noordwesten van Europa wat betekent dat het hier droge omstandigheden dan gemiddeld worden verwacht. Op 21 september begint de astronomische herfst en het lijkt er niet op dat de herfst in stijl aftrapt. Sterker nog, normaal gesproken stijgt de temperatuur van 16 tot 23 september naar 17 tot 20 graden. Tel daar een paar graden bovenop, flink wat zonuren en dan kunnen we wellicht zelfs genieten van aangenaam nazomerweer.
Grote delen van Europa lijken september af te sluiten met temperaturen die iets hoger uitvallen dan gebruikelijk. Vooral in Oost-Europa is dit het geval. Ook in onze omgeving overheersen de rode kleuren als we kijken naar de temperatuurafwijking in het onderstaand figuur, maar echt overtuigend is het niet. Waarschijnlijk moeten we het in de laatste week van september doen met maxima die dagelijks uitkomen tussen 15 en 20 graden. In de onderstaande rechterfiguur is de luchtdrukafwijking ten opzichte van de normaal te zien. De laatste week van september lijkt gepaard te gaan met meer invloed van hogedrukgebieden. Dat betekent vrij rustige omstandigheden met relatief iets minder neerslag dan normaal. Af en toe een bui of perioden met regen zijn echter nog zeker mogelijk. Ook mist behoort in dit jaargetijde steeds vaker tot de mogelijkheden als hogedruk veel invloed uitoefent op het weerbeeld in onze omgeving.
Wat betreft de temperatuurafwijking laten de langetermijnkaarten vooralsnog geen schokkende veranderingen zien voor de eerste week van oktober. Wederom lijken de temperaturen net iets boven de gebruikelijke waarden uit te komen voor de tijd van het jaar. Maxima van 15 tot 17 graden zijn gebruikelijk begin oktober. Als we de luchtdrukafwijking voor de periode van 30 september tot 7 oktober moeten geloven lijkt het er op dat de kans groter is dat oktober begint met meer invloed van lagedruk in onze omgeving. Dit is goed terug te zien in onderstaande luchtdrukafwijking, aangezien de blauwe tinten overheersen boven ons land. Echt overtuigend is het echter niet, maar regen behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Waar je in september nog regelmatig met stevige onweersbuien te maken kan hebben is dat in oktober wat minder vaak het geval. Steeds vaker komt het in deze maanden tot neerslaggebieden met stratiforme neerslag, waarbij het soms langdurig kan regenen. Dit betekent echter niet dat het in een oktobermaand niet tot onweersbuien kan komen. Vooral in de kustgebieden ontstaan, door het relatief warme zeewater, nog wel eens stevige onweersbuien in een reguliere oktobermaand.
Deze kaarten gaan op deze termijn uiteraard gepaard met de nodige onzekerheid. Kleine verschuivingen van de windrichtingen kunnen ook een groot gevolg hebben op de drukverdeling boven ons land, waardoor het opeens een stuk natter of juist droger wordt.
Hoofdfoto: Willem van Nunen
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.