30-daagse: volgende week mooi en warm?

30-daagse: volgende week mooi en warm?

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 13 mei 2024 14:00 uur
Laatste update: 13 mei 2024 14:13 uur
Het warme en zonnige Hemelvaart weekend smaakt naar meer. In deze 30-daagse gaan we kijken of nog meer mooi en warm voorzomersweer volgt.

Tot nu toe is mei aan de warme en vrij zonnige kant verlopen, vooral het Hemelvaartweekend bracht een heerlijk thermisch hoogtepunt. Afgelopen zondag steeg het kwik op uitgebreide schaal naar een zomerse 25 graden of meer. Mei begon echter vrij nat, met soms felle regen- en onweersbuien. Ook deze week zien we regen- en onweersbuien terugkeren. Later vandaag trekken een aantal regen- en onweersbuien over het land. Tussen de buien door stijgt het kwik naar 23 tot lokaal 26 graden. Ook morgen, dinsdag, zijn tijdens de namiddag enkele buien met onweer mogelijk in het zuiden en midden van het land. Desondanks verloopt de dinsdag op veel plaatsen lange tijd zonnig en flink warm. De zuidoostenwind die aantrekt voert warme lucht aan, waardoor de middagtemperatuur kan stijgen naar 25 tot lokaal 28 graden. Alleen in Zeeland blijft het kwik wat achter. 

De temperatuurpluim van ECMWF in noordoost Nederland

De temperatuurpluim van ECMWF in zuidwest Nederland

Eerst grote verschillen tussen het noorden en zuiden

Vanaf woensdag zullen de regionale verschillen binnen het land toenemen. Een lagedrukgebied nadert vanuit het zuiden en zal vooral in het zuiden en midden van het land buien of regen veroorzaken. In Zuid-Nederland blijft de temperatuur de rest van de week met een zuidwestenwind over het algemeen onder 20 graden, slechts sporadisch komt het kwik hier nog boven 20 graden uit. Tegelijkertijd blijft ten noorden van het lagedrukgebied de wind uit het warme oosten waaien, waardoor het in de noordelijke provincies gedurende de hele week vrij warm meiweer blijft. De middagtemperaturen liggen hier vaak tussen de 22 en 26 graden. Tussen deze twee luchtsoorten blijven dagelijks buien mogelijk, soms met onweer.

Luchtdrukafwijking t.o.v. normaal volgende week (20-27 mei)

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Neerslagafwijking t.o.v normaal volgende week (20-27 mei)

Oranje = droger dan gemiddeld

Groen = natter dan gemiddeld

Warmer en droger, Spaanse pluim?

De tedenskaarten van ECMWF voor volgende week (20-27mei) tonen de opbouw van een krachtig hogedrukgebied ten noordoosten van ons land boven Scandinavië. Tegelijkertijd is het bij ons iets droger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, en zien we een duidelijk hogere temperatuur dan normaal.

Kortom, de vooruitzichten voor stabiel en warm meiweer zijn relatief gunstig voor volgende week. Echter, aan het begin van de week kunnen nog buien vallen als gevolg van de eerdere besproken weersituatie. Bovendien wijzen sommige modellen op de mogelijkheid van een 'Spaanse pluim'. Bij het bekijken van de luchtdrukkaarten valt op dat lagedrukgebieden voornamelijk neigen naar een positie van Spanje richting Ierland, ten westen van ons land. In combinatie met hogedrukinvloeden ten noordoosten van ons land, kunnen deze kaarten de ontwikkeling van een Spaanse pluim inderdaad mogelijk maken.

Als een Spaanse pluim zich ontwikkelt, kan het snel aanzienlijk warmer worden, maar brengt het ook de dreiging van onweer met zich mee. Wat een Spaanse pluim precies inhoudt, wordt uitgelegd in dit artikel.

Luchtdrukafwijking t.o.v. normaal volgende week (27 mei - 3 juni)

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Rond maandwisseling meer westenwind

Tijdens de maandwisseling (27 mei - 3 juni) verschuift de lagedrukgordel meer richting Noord-Europa, terwijl de signalen voor hogere luchtdruk rondom de Alpenlanden en het Middellandse Zeegebied toenemen. Als deze prognoses van het ECMWF uitkomen, zal de wind bij ons vaker uit westelijke richtingen komen.

Desondanks lijkt er geen directe toename van neerslag te zijn, en blijft de temperatuur ook een fractie hoger dan normaal. Dit zou eind mei of begin juni kunnen resulteren in typisch Hollands zomerweer, met middagtemperaturen vaak tussen de 18 en 23 graden. Af en toe kan er een bui vallen, maar er zullen ook mooie dagen zijn.

Luchtdrukafwijking t.o.v. normaal volgende week (3 - 10 juni)

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Neerslagafwijking t.o.v normaal (3 - 10 juni)

Oranje = droger dan gemiddeld

Groen = natter dan gemiddeld

Schaapscheerderskou

Als we kijken naar de laatste week (3 - 10 juni) van de langere termijn weerprognoses, worden de signalen langzaam maar zeker minder duidelijk. Dit leidt tot aanzienlijke onzekerheid in de voorspellingen. Het lijkt erop dat lagedrukgebieden het weerbeeld in Scandinavië blijven beïnvloeden, terwijl we ook een duidelijk Azorenhoog in de oceaan zien. Deze patronen suggereren een typische weeromslag voor begin/midden juni, met een noordenwind bij ons en mogelijk lagere temperaturen.

Dit fenomeen wat vaker begin/midden juni voorkomt wordt ook wel Schaapscheerderskou genoemd. De oorsprong van de naam ligt in het verleden, toen schapen traditioneel werden geschoren tijdens deze periode. Vroeger maakten schaapscheerders gebruik van het grijzere en koelere weer om hun schapen te scheren.

(Omslagfoto: Gieny Westra - Katwijk afgelopen zondag)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen