Augustus is begonnen, maar op dit moment is het nog vrij koel en wisselvallig zomerweer. Bijna dagelijks vallen er regen- en onweersbuien, vaak vergezeld door een stevige westenwind. Hierdoor is het zomergevoel soms ver te zoeken. De temperatuur ligt overdag meestal rond of net boven 20 graden, maar tijdens regen of buien lukt het zelfs niet altijd om de 20 graden te halen. Normaal gesproken zou het rond deze tijd van het jaar 23 tot 25 graden moeten zijn. Het is dus logisch als men zich afvraagt of het nog mooier of warmer zomerweer wordt.
Niet alleen in eigen land ligt de temperatuur enkele graden onder het normale niveau voor begin augustus; in een groot deel van Europa zal de temperatuur de komende 7 dagen onder het langjarige gemiddelde liggen. Vanaf centraal Scandinavië tot in het noorden van Spanje en zelfs Italië is het de komende week minder warm dan gebruikelijk. Dit is vooral opvallend voor landen als Spanje en Italië, omdat het hier tot vorige week nog bijzonder heet was. De zinderende hitte vinden we nu voornamelijk in het uiterste oosten en zuidoosten van Europa, zoals in Griekenland, Turkije en delen van Rusland.
Overigens betekent de afwijking in Spanje en Italië nog niet direct dat het daar tegenvallend zomerweer is. Integendeel, vaak schijnt de zon hier nog uitbundig en zijn de temperaturen rond de 30 graden in plaats van 35 tot ruim 40 graden zoals eerder het geval was.
In Zuid-Europa is het soms ook minder warm dan normaal, maar het is zeker geen slecht weer. Als we naar de afwijking in neerslag en luchtdruk kijken, zien we daar weinig bijzonders. Echter, in een strook vanaf de Atlantische Oceaan, via de Benelux, richting de Alpen en Scandinavië, zien we duidelijk meer neerslag vallen dan normaal. Her en der begint augustus erg nat. In combinatie met de frissere lucht zorgt dit ervoor dat in de Alpen aankomende vrijdag en zaterdag de sneeuwgrens zelfs naar 2200 meter zakt. Vakantiegangers in deze regio moeten dus rekening houden met winterse omstandigheden als ze de Alpen doorkruisen via hoge bergpassen. Wat verder opvalt is de lagere luchtdruk boven noord Europa. Het is hier een komen en gaan van lagedrukgebieden die vanaf de oceaan storingen met regen of buien meenemen.
Na een vrij frisse en wisselvallige start van augustus zien we in de tweede week (8-14 augustus) voorzichtige signalen voor droger en stabieler weer. In de neerslagafwijking verdwijnen de groene kleuren (natter dan gemiddeld) en rukken de oranjetinten (droger dan gemiddeld) vanuit het zuiden op. In het zuiden van Nederland zou het net iets te droog kunnen verlopen, terwijl het op de Wadden nog wel een tikkeltje te nat is. Ook in de luchtdrukkaarten zien we positieve signalen. Vanaf Centraal Europa richting Noordwest Europa zien we een opwaartse afwijking, waardoor de kans op een hogedrukgebied nabij Nederland groot is. Wel blijft de temperatuur deze periode nog iets onder het langjarige gemiddelde. Maar met droger, stabieler en waarschijnlijk ook zonniger weer zal het al een stuk aangenamer vakantieweer moeten worden.
Na half augustus vervagen de signalen voorzichtig, maar boven Centraal en Zuid-Europa zien we duidelijke aanwijzingen voor droger en warmer weer dan het langjarige gemiddelde. Ook ligt de luchtdruk in de laatste berekeningen hier constant iets hoger dan normaal. Dat is goed nieuws voor vakantiegangers die hopen op mooi of warm zomerweer in Centraal en Zuid-Europa.
Ook Nederland lijkt in de periode van 14 tot 21 augustus en 22 tot 28 augustus af en toe te profiteren van het mooiere zomerweer in Centraal en Zuid-Europa, zeker wanneer de wind vanuit het zuiden of vanaf het continent komt. Dan kan het gerust een aantal dagen mooi zomerweer zijn met iets hogere temperaturen dan normaal. Toch lijkt de tweede helft van augustus over het algemeen vrij normaal zomerweer te brengen voor Nederland, waarbij de temperatuur op de meeste dagen tussen 21 en 25 graden ligt.
(Omslagfoto: Piet Grim - `s-Heerenhoek)
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.