Het voorjaar en de eerste weken van de (astronomische) zomer hebben laten zien dat het stromingspatroon soms plotseling kunnen veranderen. Na een behoorlijk natte periode in het voorjaar, sloeg het weer begin mei volledig om. Hogedrukgebieden namen de regie over en zo was het wekenlang kurkdroog in ons land. Toen vervolgens ook nog eens de temperatuur verder opliep, was het direct op en top zomer.
Zo snel als de zomer in het zadel was geholpen, zo snel was het ook weer voorbij. Eind juni kwam de omslag en op dit moment hebben we te maken met een 'ouderwetse' westcirculatie met daardoor juist in West-Europa wisselvallig en koel zomerweer.
Bij een zogenaamde westcirculatie staat in grote delen van Europa en dan met name in de hogere luchtlagen van de atmosfeer, een westelijke wind. De aangevoerde lucht bereikt dan het continent vanaf de Atlantische Oceaan en zal nooit heel erg warm zijn. Daarnaast zien we bij een westcirculatie vaak lagedrukgebieden tussen Schotland en IJsland richting Scandinavië trekken. Gebieden met regen en buien kunnen vrij makkelijk ons land bereiken. Hoog is de luchtdruk in het zuiden van Europa. Daar is het dan juist stabiel met veel zon en hoge temperaturen.
Ondanks het koele en wisselvallige weer waar we nu mee te maken hebben, komt juist eind deze week een portie zeer warme lucht naar het noorden. De temperatuur weet vrijdag en dit weekend op te lopen naar zomerse of zelfs tropische waarden. Lang duurt deze warme periode niet. Na het weekend zien we de wind al heel snel weer draaien naar het westen. De warme lucht in Zuid-Europa kan ons dan niet meer bereiken. De overgang naar het minder warme weer kan zondag of begin volgende week een paar fikse regen- en onweersbuien opleveren.
In de week van 10 tot 17 juli is de luchtdruk boven Noordwest-Europa duidelijk lager dan normaal en zelfs in de week erop zien we ten westen van ons negatieve afwijkingen van de luchtdruk. Tot diep in juli is het daardoor gematigd zomerweer. Hogere luchtdrukwaarden dan normaal zien we in Oost- en Zuid-Europa. Daar is het juist stabiel zomerweer.
Is er dan op basis van de berekeningen van het ECMWF nog iets positiefs te melden voor de vakantiegangers in eigen land? Ja, zo lijkt het erop dat de temperatuur redelijk op niveau blijft. Daar liggen waarschijnlijk twee oorzaken aan ten grondslag. Zo is het water van de Atlantische oceaan ten westen van Ierland behoorlijk warm. De westenwind voert daardoor net iets warmere lucht aan dan gebruikelijk. Daarnaast is het wisselvallig en door de aanwezigheid van bewolking kan de temperatuur in de nachten niet heel erg laag uitkomen. Het zijn dus vooral de nachten die ervoor zorgen dat de temperatuur over het algemeen niet onder het langjarig gemiddelde lijkt uit te komen.
Een tweede positieve noot is de weerkaart met luchtdrukafwijkingen voor de week van 24 tot 31 juli. De negatieve afwijkingen van de luchtdruk worden dan ingetekend ten zuiden van de Britse Eilanden en ten westen van Portugal. Samen met meer hogedruk in Noord-Europa kan dan bij ons de wind, al dan niet tijdelijk, omslaan naar het oosten met droger, zonniger en warmer weer tot gevolg. Gezien de termijn moeten we dat signaal niet te letterlijk nemen, maar wel goed in de gaten houden want de zomervakantie voor veel Nederlanders in eigen land zal beginnen met gematigd zomerweer.
Foto voorzijde: Jolanda Bakker
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.