Toch zien we op zeer korte termijn verandering optreden op de weerkaarten. We hebben er lang op moeten wachten, maar de laatste dagen van mei staan in het teken van lenteweer. Hogedruk, de laatste weken al vaak aanwezig in de buurt van Groenland en IJsland gaat zich meer bemoeien met het weer in West-Europa. Eind deze week lijkt er zelfs een kern van hogedruk los te wringen en af te zakken naar de zuidelijke Noordzee. Als gevolg hiervan wordt vanaf aanstaande vrijdag de buiigheid snel onderdrukt, neemt de wind af en komt de zon steeds beter uit de verf. Wel verlopen de nachten nog fris, maar als in de middag de temperatuur dit weekend naar 20 graden of zelfs iets meer weet op te lopen, dan is het toch eindelijk het voorjaarsweer waar heel veel mensen al weken naar uitkijken!
De weerkaarten voor de komende weken laten zien dat de kou langzaam gaat verdwijnen. Dat gaat echter bijzonder langzaam, we komen immers uit een diep dal. In de tweede week van de 30-daagse weersverwachting is het in grote delen van Europa nog steeds te koud. Wel zien we in week 3 (7 tot 14 juni) en week 4 (14 tot 21 juni) dat het gebied met temperaturen onder normaal kleiner wordt en naar het oosten trekt. Warmte is in onze omgeving voorlopig niet zichtbaar, net als de voorgaande weken zien we alleen in het uiterste zuiden van Europa een duidelijke afwijking in de plus. Vakantiegangers die een vroege zomervakantie willen vieren in de Algarve of op de Balearen en de Griekse eilanden, hebben dus geluk.
Dat de temperatuur slechts langzaam weet op te lopen tot rond gebruikelijke waarden in de eerste drie weken van juni, wil niet zeggen dat we geen aangename dagen kunnen verwachten. In de luchtdrukafwijking zien we bijvoorbeeld dat even ten zuiden van ons land de luchtdruk net iets hoger is dat wat normaal is begin juni. Het bekende Azorenhogedrukgebied lijkt dus net iets vaker zijn invloed uit te breiden tot onze omgeving. Dit is ook goed zichtbaar in de neerslagafwijkingen. Structureel nat weer zit er niet meer in na deze week, er is zelfs eerder een zwak signaal dat het een fractie te droog wordt, vooral in de kustgebieden. Het koele zeewater en toch een veelal aanlandige wind zijn hier de oorzaak van.
Aan de basis van deze 30-daagse weersverwachting staat een zogenaamde 'ensemble-berekening'. De berekening voor de komende 30 dagen wordt niet éénmalig uitgevoerd, maar vijftig keer waardoor uitschieters naar boven en naar beneden in de kaarten voor de komende weken niet duidelijk naar voren komen. Die uitschieters zullen er echter wel zijn. Zo zal het Azorenhoog vast wel een keer met zijn kern richting Noorwegen en het zuiden van Zweden doorschuiven. Ook een optie waarbij een noordelijk hogedrukgebied even aansluiting weet te vinden met het Azorenhoog (zoals dit weekend bijvoorbeeld) is een realistische optie. De as van het hogedrukgebied komt bij deze setting ten noorden van ons land te liggen en met een overtuigende wind vanaf het continent, komt de temperatuur zonder al te veel moeite rond een zomerse 25 graden uit. Als tegenhanger van dit mooie en warme zomerweer, zal het Azorenhoog ook wel af en toe zijn invloed op West-Europa tijdelijk verliezen. In dat geval kunnen regenstoringen ons grijs en druilerig weer opleveren waarbij de temperatuur ruim onder de 20 graden blijft steken.
De eerste drie weken van juni gaan ons dus vrij normaal zomerweer opleveren. Mooie dagen met flink wat zon en landinwaarts temperaturen van 25 graden of zelfs iets meer behoren zeker tot de mogelijkheden. Lang duurt een periode met mooi zomerweer niet. Zodra de invloed van hogedrukgebieden in het zuiden van Europa ook maar een fractie minder worden bij ons, zijn het de lagedrukgebieden die ons weer koeler en wisselvalliger weer opleveren. Een signaal dat we een duidelijke trendbreuk krijgen met aan het begin van de weerkundige zomer voornamelijk zonnig, droog en warm weer, is op dit moment niet zichtbaar in de 30-daagse weerkaarten. Zo slecht als het de afgelopen weken is geweest lijkt het door de regelmatige invloed van hogedrukgebieden, ook niet te worden.
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.