Tot komend weekend hebben we nog met wisselvallig weer te maken. Tijdens de nachtelijke uren regent het vaak langdurig, overdag vallen enkele buien. Tussendoor schijnt ook de zon. Dagelijks komt de temperatuur uit rond 13 graden en dat is eigenlijk heel normaal voor deze tijd van het jaar. Met name de eerste dagen maakt de stevige westenwind het gevoelsmatig nog wel een stuk frisser.
Vanaf 15-16 april neemt de invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons land toe. Daardoor draait de wind naar een oostelijke richting en dat levert beduidend drogere lucht op. Het wordt zonniger, maar in de nachtelijke uren zodoende ook een stuk kouder. Landinwaarts behoort een graadje vorst eerst tot de mogelijkheden. Tot buien komt het dan eigenlijk al niet meer.
Tussen 17 en 22 april staat een potentiële 'Spaanse pluim' situatie in de weerkaarten voor een deel van Europa. Het hogedrukgebied verplaatst langzaam richting Noord- en Centraal-Europa, waardoor aan de westflank een krachtige zuidelijke stroming opsteekt. Boven Spanje stijgt de T850 mogelijk naar liefst 20-23 graden. Pal onder het hoog waait echter een relatief frisse oost- tot noordoostenwind. Momenteel is het vooral de vraag met welk patroon wij te maken krijgen, aangezien we ongeveer op het grensvlak van beide luchtsoorten zullen uitkomen. Een diepe zuidenwind zou in deze tijd sowieso nog geen heel warm weer opleveren in onze contreien, maar dat geldt wel voor delen van Spanje, Portugal en Frankrijk. Daar zijn temperaturen van 30 graden mogelijk en in zuidelijk Spanje zelfs al ruim hoger dan dat. Daar is de gesimuleerde temperatuurafwijking voor volgende week ook enorm:
Ook de Britse Eilanden krijgen mogelijk met de warme lucht uit Spanje te maken. Dan spreken we daar over temperaturen tussen 15 en 20 graden en lokaal hoger, met flink wat ruimte voor de zon. Ierland blijft echter gevoelig voor fronten vanaf de oceaan. Intussen bevindt zuidoostelijk Europa zich in een 'bel' met relatief koude lucht. Vooral delen van Italië, Griekenland en de Balkan hebben met temperaturen ruim beneden het langjarig gemiddelde te maken en op het grensvlak met die koude lucht vallen veelvuldig buien.
In Nederland zelf moeten we volgende week denken aan temperaturen die oplopen naar 15 tot 18 graden. In het zuiden is op een zonnige dag echter gemakkelijk de eerste 20 graden van dit jaar mogelijk. Dat is overigens al relatief laat in het seizoen als je de eerste twintigers van afgelopen lentes bekijkt. Wanneer de wind wat vaker uit het oosten tot noordoosten waait, dan 'stokt' de middagtemperatuur op 13 tot 17 graden. Uiteraard blijft het in de kustgebieden wel minder warm omdat het zeewater nog lang niet op temperatuur is.
Dan verschijnt voor veel mensen alweer de meivakantie op de planning. Tegen die tijd wordt de verwachting nogal onzeker, maar dat heeft niet zozeer te maken met totaal uiteenlopende scenario's. Vrijwel alle members hebben van 23 april tot en met de maandwisseling nog steeds een hogedrukgebied boven Noord- of Centraal-Europa liggen, zij het iets minder prominent dan komende week. Intussen zet een depressie boven de Atlantische Oceaan langzaam koers richting Europa, maar dit systeem treuzelt nogal. Dit levert kleine verschillen op op de weerkaarten, maar grote verschillen in de praktijk.
Wanneer het lagedrukgebied bij de Golf van Biskaje of Ierland terecht zou komen, blijft bij ons een zuidelijke stroming in stand. Dan liggen de temperaturen aanhoudend boven normaal en neemt op den duur zelfs de kans op regen- en onweersbuien toe, wanneer de luchtsoort vanuit het zuidwesten vochtiger wordt. Dit scenario wordt momenteel door ongeveer 25 members ondersteund. Spanje en Portugal blijven hiermee verstoken van neerslag en daar kunnen veelvuldig al opvallend hoge temperaturen voorkomen. Ook in een ander scenario tolt een depressie rond op de oceaan, maar daarin trekt het hogedrukgebied zich terug naar Frankrijk, de Britse Eilanden of mogelijk zelfs boven onze omgeving. Dan krijgen wij een veel frissere west- tot noordoostenwind met aan zee ook risico voor laaghangende bewolking of mist. Hier opteren eveneens ongeveer 25 members voor in de meest recente uitvoer. Het ensemble is dus vrijwel gelijkmatig verdeeld.
Met mei op de kalender lijkt de buienkans overigens wel weer langzaam toe te nemen. De invloed van een depressie op de oceaan wordt dan wel duidelijk groter en dat zou vaker voor vorming van regen- of onweersbuien kunnen zorgen, mede afhankelijk van de hoeveelheid warmte. Dat is overigens heel gebruikelijk voor de maand mei. Signalen voor overtuigend zeer warm of juist veel te koud weer zijn voorlopig te verwaarlozen: enorme pieken en dalen wat temperatuur betreft worden deze verwachtingstermijn dan ook niet verwacht.
Dit alles heeft wel invloed op het doorlopend potentieel neerslagtekort, want van een sterk groeiend tekort zal echt geen sprake zijn voorlopig. Deze week valt nog de nodige regen, daarna is het waarschijnlijk een weekje droog en neemt de droogte wel wat toe. Maar uiteraard niet direct noemenswaardig. Bovendien zullen veel mensen wel toe zijn aan een beetje aangename warmte!
Foto omslag: Trudy Fortuijn - van Es
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.