30 daagse: wat brengt oktober?

30 daagse: wat brengt oktober?

Redactie
Redactie
Redactie 22 september 2021 07:03 uur
Laatste update: 22 september 2021 11:23 uur
September heeft veel warmte en weinig regen gebracht. De tweede herfstmaand komt er aan. Levert oktober ander weer op?

September is op veel plaatsen in het land gemiddeld ongeveer een graad warmer geweest dan gebruikelijk. Vooral in de eerste week hebben we een reeks zomerse dagen gehad. Ook in de laatste dagen van de eerste herfstmaand ligt de temperatuur meestal boven de norm. Normaal hoort het landelijk gemiddelde eind september in de middag rond 18 graden te liggen en koelt het in de nacht af tot 10 graden. 

Er ligt nog een aantal mooie en warme nazomerdagen in het verschiet, in het laatste septemberweekend stijgt de middagtemperatuur tot dicht bij de zomerse waarde van 25 graden in Limburg. Dat volgt uit de berekeningen van zowel de 15-daagse als de 30-daagse. 

Daarbij blijft het meestal droog onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven het midden van Europa. 

Kans op warme dagen volgens de 15-daagse

Boven de norm, ook in oktober

Volgens de 15-daagse is de kans op warme dagen, met een middagtemperatuur van 20 graden of iets hoger, is in de laatste drie dagen van september wel erg klein. Ook in de eerste dagen van oktober bereikt het kwik waarschijnlijk met moeite de 20 graden. Toch worden bovengemiddelde temperaturen berekend in de week van de maandwisseling.

De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de eerste tien dagen van oktober rond een graad of 16, aan het einde van de maand wordt het normaal gesproken 13 graden. Dit zijn gemiddelde waarden. Het kan nog zomers warm worden in oktober. Recordlaat zomers met 25,2 graden was het op 27 oktober in het jaar 1937 op het weerstation Maastricht. In de jaren 2017 en 2018 bracht half oktober nog een paar zomerse dagen. 

De 30-daagse berekent voor de hele maand oktober een afwijking van een ongeveer graad boven de gemiddelde temperatuur voor ons land. Dus dat betekent dat het op sommige dagen nog vrij warm kan zijn. 

Op veel plaatsen in het westen en zuidwesten van Europa wordt het waarschijnlijk warmer dan het hoort te zijn. De warmste plaatsen zijn de landen in het westelijk deel van de Middellandse zee. 

In Zweden, Finland, de Baltische Staten en de oostelijke land van Europa krijgen de komende maand meestal koud herfstweer. 

Temperatuur afwijking in de eerste week van oktober. 

Week van de maandwisseling plaatselijk natter

September is op veel plaatsen in ons land erg droog geweest, vooral in het westen is weinig regen gevallen. De natste regio van Nederland tot nu toe is het uiterste oosten van Noord-Brabant, de omgeving van Volkel met 50 mm. 

In de week van de maandwisseling lijkt het weerbeeld te veranderen. Er verschijnen lagedrukgebieden en storingen op de weerkaart. De kans op regen is bijna dagelijks aanwezig, toch zijn er ook droge momenten. 

In ons land wordt er meer regen dan normaal verwacht met name in de westelijke helft in de week van de maandwisseling. Daarna wordt de gemiddelde hoeveelheid regen verwacht. In een doorsnee maand oktober valt er ongeveer 80 mm regen. 

Verwachte luchtdrukafwijking in de week van de maandwisseling. Lagedrukgebieden in onze omgeving. 

Foto omslag: Peter Z. Zonnevijlle

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen