30-daagse: weinig echte kou in de weerkaarten

30-daagse: weinig echte kou in de weerkaarten

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 27 december 2022 11:45 uur
Laatste update: 28 december 2022 10:14 uur
De winterse uitspatting die we halverwege december hebben ervaren lijkt voorlopig de laatste te zijn geweest. Echte kou zien we boven Europa voorlopig niet in de kaarten.

Eerst nog erg zacht

Temperatuur 26 december - 2 januari

De laatste week van 2022 gaat zelfs zeer zacht verlopen. Het is niet uitgesloten dat we rond de jaarwisseling (regionale) warmterecords gaan breken. Maxima tussen 12 en16 graden lijken geen uitzondering te worden. Het is daarbij een wisselvallige week met soms veel wind als gevolg van depressies die vanaf de oceaan via het Verenigd Koninkrijk naar Scandinavië trekken.

In de eerste week van het nieuwe jaar verandert er aanvankelijk weinig, maar dat is van korte duur. In de tweede helft van de week wordt boven het centrale deel van Europa een hogedrukgebied dominant. Depressies worden meer op de oceaan gehouden, waardoor het weerbeeld in onze omgeving rustiger zal worden. De temperatuur loopt wat minder hoog op en in de nachten kan het nu en dan tot vorst komen.

Luchtdrukafwijking 9 - 16 januari

De verwachte positie van het hogedrukgebied is dusdanig dat een oostelijke stroming niet echt op gang kan komen. De stroming houdt een voorkeur voor zuidelijke richtingen. Overigens zien we boven Oost-Europa totaal geen kou van betekenis waardoor echt koud winterweer überhaupt onhaalbaar lijkt.

Na 9 januari wordt de afwijking in de temperatuur weggepoetst en komen we uit op normale waarden voor de tijd van het jaar. In Nederland betekent dit overdag rond 6 graden en in de nachten tussen +1 en +2 graden. Voor de duidelijkheid: dit is een gemiddelde waarde. Vorstige nachten zijn natuurlijk altijd mogelijk.

Drukverdeling 2 tot 9 januari

Invloed van hogedrukgebieden

In de derde en vierde week zien we dat er nog steeds een (lichte) voorkeur blijft voor een geblokkeerde situatie boven Scandinavië en Centraal-Europa waarbij het zwaartepunt vrij zuidelijk ligt. Ook dat zal geen koud winterweer van betekenis opleveren. De invloed van hogedrukgebieden beperkt wel neerslagvorming. De kaarten laten een iets droger weerbeeld dan normaal zien, maar de afwijking is bijna verwaarloosbaar. Klimatologisch gezien valt in januari tussen 55 en 90 mm waarbij de zuidelijke provincies over het algemeen wat droger zijn.

Het blauw aan het begin van de periode laat een overtuigende westcirculatie zien. De toename van de rode kleur (blocking high) in de eerste week van januari wijst op meer hogedrukinvloed.

Februari ook te warm?

Of februari nog koud winterweer brengt is nu nog te vroeg om te zeggen. Het Amerikaans model dat experimentele prognoses maakt zover vooruit is niet heel enthousiast en voorziet een maand die beduidend warmer dan normaal is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat in februari geen echte koude periode zit. Denk maar eens terug aan februari 2021. Die maand is de boeken in gegaan als te zacht, maar kende wel een zeer koude periode. Regionaal kwam het zelfs tot een koudegolf met meerdere nachten strenge vorst, sneeuw en ijspret. Winterliefhebbers kunnen dus blijven hopen. 

Het Amerikaanse model laat voor heel Europa een duidelijke afwijking naar een warmer dan normaal gemiddelde zien. Het rood boven Nederland betekent een afwijking van 1 tot 2 graden.

Neerslagsom januari

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen