De computers van het ECMWF weermodel hebben afgelopen nacht opnieuw berekeningen uitgevoerd voor de komende 30 dagen. Omdat we begin deze week een voor winterliefhebbers toch wel interessante ontwikkeling zagen, leek het ons een goed idee om een update te geven van de 30 daagse verwachting op basis van de meest actuele berekeningen.
De komende dagen ligt een koud lagedrukgebied boven het westen van Europa. Onder andere op de Britse Eilanden, maar ook in Duitsland en België valt zo nu en dan regen of sneeuw en ook in eigen land is de eerste sneeuwvlok van het winterseizoen misschien wel te zien dit weekend. Ook na het weekend blijft het voorlopig koud en als we de nieuwste berekeningen voor 30 dagen vooruit mogen geloven, dan lijkt zeer zacht en onstuimig winterweer niet te gaan optreden.
In de periode tot 28 december zien we eigenlijk weinig verandering het stromingspatroon optreden. De luchtdruk is hoog boven Rusland en zelfs boven Scandinavië is dat geregeld het geval. De lagedrukgebieden kiezen een vrij zuidelijke koers. Eerst bevinden ze zich nog vooral boven Frankrijk en het Alpengebied, maar na 14 december wordt vooral boven het Middellandse zeegebied en zelfs het noorden van Afrika een lichte afwijking van de luchtdruk verwacht. De temperatuur lijkt daarbij in onze omgeving rond normaal uit te komen. Puur omdat de aangevoerde lucht niet echt uit koude gebieden wordt aangevoerd. Een zachte Kerst zit er dit jaar waarschijnlijk niet in, maar echt koud lijkt het dus ook niet te worden. Over sneeuw hoeven we het dan ook nog maar niet te hebben.
Net na de Kerst lijkt er wat te gaan veranderen op de kaarten. Hogedruk boven het noordoosten van Europa zakt naar het zuiden en lagedruk op de oceaan wordt sterker. De wind zoekt eerst de zuidhoek op en na de jaarwisseling zelfs de zuidwesthoek. Pas in het nieuwe jaar lijkt de kans op gevoelig zachter weer toe te nemen.
Hieronder: Tekst van dinsdag 1 december
Een zeer zacht herfstseizoen werd gisteren afgesloten met matige vorst: in Twente kwam de temperatuur aan -6,7 graden. Die winterse speldenprik heeft echter geen vervolg gekregen, want vandaag zitten we op sommige plaatsen alweer in de dubbele cijfers. Verder is er een flinke plens regen omlaag gekomen. Maar toch gloort er een sprankje hoop aan de horizon voor de winterliefhebber!
Aanstaande vrijdag volgt een omslag naar een ander weertype. Er komt een diepe depressie voor onze westkust te liggen met aan de achterzijde uitstroom van behoorlijk koude lucht. Deze lucht (tot -35 graden op 5 kilometer hoogte) bereikt ons land niet direct, maar "krult" komend het weekend rondom het lagedrukgebied langzaam over onze omgeving heen. Dit is de opmaat voor een vrij koude periode die wel eens langer aan kan houden.
Komend weekend bevinden we ons dus waarschijnlijk in de koude lucht van dit lagedrukgebied en gaan de temperaturen omlaag. Waar het zaterdag nog 6 graden wordt, haken we zondag op veel plaatsen af op 3 of 4 graden. Eventuele buien kunnen dan al snel met wat winterse neerslag gepaard gaan, al lijkt de kans op "echte" sneeuw voorlopig klein. In de nachten gaat het een graadje vriezen en dat kan wel lokale gladheid opleveren.
De eensgezindheid voor de tweede en derde week van december is tussen de weermodellen opvallend groot. Zowel vorige week als nu zijn er grote clusters (groepen) van berekeningen die voor een hogedrukgebied op de oceaan en/of Noord-Europa gaan. Dat betekent bij ons vaak de aanvoer uit richtingen tussen noordwest en oost, waardoor de kans op kouder weer relatief groot is. De afwijkingen lijken met gemiddeld 0,5 tot 1 graad onder normaal niet groot, maar dat is al een totaal ander beeld dan we de afgelopen jaren gezien hebben. December is namelijk al 9 jaar op rij (zeer) zacht verlopen met een flink overschot aan hoge temperaturen. Daar lijkt nu dus voorzichtig wat verandering in te gaan komen.
Richting de Kerstdagen lijkt aan deze situatie niet zoveel te veranderen. Weliswaar neemt de wisselvallig licht toe, maar nog altijd blijft de indicatie voor hogedruk ten noorden van ons duidelijk aanwezig. Bij gebrek aan koude lucht uit het oosten zal dit nog altijd niet resulteren in serieus winterweer, maar aanhoudend temperaturen iets onder normaal lijken wel realistisch. Dat betekent gemiddeld genomen: overdag enkele graden boven nul en in de nachten enkele graden onder het vriespunt. Als er dan een keer neerslag bij komt kijken, is de kans natuurlijk best aanwezig dat het om winterse neerslag gaat in de vorm van (natte) sneeuw.
Vervolgens krijgen we de week tussen Kerst en Nieuwjaar mogelijk te maken met een nieuw hogedrukgebied boven onze omgeving, of ten noorden van ons. De indicatie op nog wat kouder weer wordt duidelijk weergegeven, voor het waard is natuurlijk op deze termijn. Toch lijkt al met al de kans op een zachte westelijke stroming, zoals we die de afgelopen jaren in december telkens gezien hebben, dit jaar ronduit klein te zijn.
Volgende week gaan we bekijken of deze verwachtingen stand houden voor tweede helft december!
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.