30-Daagse: eindigt mei te koud?

Mei op schema om te koud te eindigen

Van onze weerman

Wilfred Janssen
30-Daagse: eindigt mei te koud?

30-Daagse: eindigt mei te koud?

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 13 mei 2019 14:48 uur
Laatste update: 14 mei 2019 06:49 uur
Afgelopen april was de dertiende te zachte maand op rij, iets dat sinds het begin van de metingen in 1901 niet eerder is voorgekomen. De maand mei is op weg om deze reeks te doorbreken, want tot nu toe is de maand aan de koude kant verlopen. Sterker nog, de eerste helft van de maand mei kan nog altijd in de top 10 eindigen als we kijken naar de koudste eerste helft van mei.

13 tot en met 19 mei: Te koud en te droog

Een hogedrukgebied beïnvloedt ons weer deze week. Daardoor wordt er de komende dagen amper neerslag verwacht. Ook waait de wind uit het noorden tot noordoosten, waardoor de aangevoerde lucht zeker niet de warmste is. De 30-Daagse is er vrij duidelijk in: de eerste week in de komende 30 dagen verloopt te koud en te droog.

Op veel plaatsen in Europa te koud
Een hogedrukgebied zorgt voor te droog weer

Normaal in deze tijd van het jaar is een maximumtemperatuur van ongeveer 18 graden. De komende dagen zitten we daar kort onder, in het weekend gaan we daar mogelijk op meerdere plaatsen overheen. Dat deze periode gemiddeld te koud verloopt, kan dus ook volgens de berekeningen van de 15-Daagse. Ook in het droge weer ondersteunt de 15-Daagse de 30-Daagse berekeningen. Tot en met donderdag is de kans op neerslag klein.

20 tot en met 26 mei: Niet te koud, niet te droog

Volgende week temperaturen rond normaal volgend zowel de 15- als de 30-Daagse

Vanaf volgende week neemt de invloed van het hogedrukgebied snel af. Lagedrukgebieden gaan meer en meer ons weer bepalen, waardoor het stabiele weer verdwijnt. De weersomslag zorgt ervoor dat het te koele en droge weer verdwijnt. De temperatuur komt waarschijnlijk rond normaal te liggen, en ook wat betreft neerslag gaan we naar normale hoeveelheden is de verwachting, al zullen de buien wel voor plaatselijke verschillen zorgen.. Volgende week vinden we te hoge temperaturen in Oost-Europa, het droge weer juist in het zuidoosten en delen van het noordwesten van Europa.

27 mei tot en met 2 juni: Mogelijk iets aan de warme kant

In deze periode laat het 30-Daagsemodel vrij duidelijk zien dat het in een brede strook van Scandinavië, over Oost-Europa richting Turkije te warm is voor de tijd van het jaar. Ook Noord-Duitsland en het uiterste oosten van ons land krijgen met bovennormale temperaturen te maken als het aan de 30-Daagse ligt.

Over neerslag valt weinig te zeggen, want ons land ligt precies op de scheidslijn van een warm en droog weertype aan de ene kant en een koeler en natter weertype aan de andere kant. Kortom, het kan nog alle kanten op.

Rond de maandwisseling mogelijk te warm
Begin juni geen grote afwijkingen

3 tot en met 9 juni: Geen grote afwijkingen

In de laatste week van de nieuwe 30-Daagse zien we geen spectaculaire verwachtingen terug. Als we dan toch een uitspraak moeten doen, dan heeft de temperatuur een voorkeur voor normaal tot mogelijk iets aan de warme kant. Wat betreft neerslag neigt het naar normaal, maar met een lichte voorkeur voor een iets te droge variant. Beginnen we vanaf juni dan weer met een nieuwe reeks te warme maanden???

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen