30-daagse: Heel gewoon herfstweer

30-daagse: Heel gewoon herfstweer

Redactie
Redactie
Redactie 20 oktober 2020 17:15 uur
Laatste update: 21 oktober 2020 12:05 uur
De komende dagen krijgen we met heel gewoon herfstweer te maken. Op de langere termijn heeft een klein verschil toch nog grote gevolgen.

26 oktober tot en met 1 november: Langzaam zakkende temperatuur

Het weer in de herfst wordt gekenmerkt door het relatief warme zeewater ten opzichte van de temperatuur op land. Dit komt omdat de grond waar wij op lopen makkelijker afkoelt dan het zeewater. 

We kennen de herfst echter vooral als een roerige periode met veel wind en regen. Depressies trekken in deze periode vaak in de buurt van Nederland langs en brengen van tijd tot tijd flink wat nattigheid. Het is kenmerkend voor het weer in de herfst: Een zachte westenwind met dikwijls regen.

De 15-daagse temperatuursberekening. De zwarte lijn geeft de normaalwaarde van de temperatuur voor die periode aan. De berekende middagtemperatuur wijkt maar weinig hiervan af.

Wanneer we naar de verwachte temperatuur kijken dan zien we dat de maxima in de laatste week van oktober dicht bij de normaalwaarde blijft (dikke zwarte lijn). De depressies die bijna dagelijks langs trekken zorgen dan ook nog eens voor flink wat regen. Heel gewoon Nederlands herfstweer dus.

2 November tot en met 8 november: Wat droger dan normaal

Depressies trekken doorgaans van west naar oost over de Oceaan. Afhankelijk van het seizoen komen ze noordelijker of juist zuidelijker uit. In de zomer koersen de meeste lagedrukgebieden op de Noorse kust af, terwijl in de winter deze juist in het zuiden van Europa uitkomen. In het voor- en najaar komen deze halverwege uit en is het dus vaak nat in Nederland.

De berekende afwijking van de temperatuur. Weinig verschil met de normaal.

De berekende afwijking van de neerslag. Het wordt iets droger dan normaal.

Deze ‘trein’ van depressies wordt echter soms tegengehouden door een hogedrukgebied. Deze dwingt de depressies een andere koers te nemen waardoor het in Nederland natter of juist droger wordt. Voor de eerste week van november lijkt het waarschijnlijk dat een hogedrukgebied zich boven Centraal-Europa gaat opbouwen. Hierdoor worden de depressies verder naar het noorden gehouden en wordt het dus relatief droog in onze omgeving. Doordat de wind met name uit de westhoek blijft waaien, wijken we weinig af van de normaalwaarde van de temperatuur: zo'n 11 graden.

9 november tot en met 16 november: Terug naar herfstweer

Het hogedrukgebied houdt niet lang stand en we komen weer terug bij het vertrouwde herfstweer. Depressies weten hun weg weer richting Noordwest-Europa te vinden. Hierdoor valt er weer vaker regen. De temperatuur kan wel wat lager uitvallen dan de 10 graden die we normaal gesproken half november tegenkomen.

Hierbij kan een klein verschil nog wel grote gevolgen hebben. Krijgen we een aantal dagen met een zuidelijke wind te maken, dan zien we de middagtemperatuur oplopen en blijft het droog. Een noordenwind zorgt daarentegen voor kou en buien. Kortom: gewoon herfstweer, waarbij een klein verschil grote gevolgen heeft.

De berekende afwijking van de temperatuur. Weinig verschil met normaal, mogelijk iets lager.

De berekende afwijking van de neerslag: Weinig verschil met normaal.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen