30-daagse: Koude week voor de boeg?

Laatste decade december waarschijnlijk zacht

Van onze weerman

Raymond Klaassen
30-daagse: Koude week voor de boeg?

30-daagse: Koude week voor de boeg?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 4 december 2018 10:25 uur
Laatste update: 4 december 2018 10:44 uur
Het is deze week bijzonder zacht. Zondag sneuvelden er weer warmterecords en maandag werden records geëvenaard. De rest van de week verwachten we geen records meer, maar met 12 graden later deze week is het opnieuw zeer zacht.

Verschuiving van normaal naar te koud

10-16 december. Kouder dan normaal.
10-16 december droger dan normaal

in de nieuwe uitvoer van het ECMWF model zien we voor komende week een flinke wijziging ten opzichte van de vorige run. Leek het er vorige week op dat de kou ten oosten van Nederland opgesloten zou blijven, in de nieuwe gegevens zien we dat de kou ook het westen van Europa bereikt. Een hogedrukgebied nestelt zich boven Scandinavië en voert koudere lucht vanuit het oosten aan. Het resulteert in een kouder weerbeeld met in de loop van de week vorst in de nachten en overdag maxima rond 5 graden.

Hoewel dit koudere scenario ook de overhand heeft in de meest recente pluim, plaats ik nog wel een kanttekening. In de pluim zien we een aantal members hardnekkig voor een zachtere oplossing kiezen. Dit komt omdat de positie en de as van het hogedrukgebied boven Scandinavië nog geen voldongen feit is. Bij een iets andere positie van het hogedruksysteem kan de zuid tot zuidwestelijke stroming blijven prefereren en is er van te koude lucht geen sprake. Een slag om de arm voor de week 10 tot 16 december blijft daarom voorlopig nog wel op zijn plaats.  (Zie afbeelding hieronder.)

De zachte members mogen we niet links laten liggen.
In deze grafiek is mooi de onzekerheid te zien in de windrichting vanaf de 12e. Een oostelijke component heeft de overhand maar het is zeker geen 100%. Mooi is te zien dat ook het GFS ensemble (onderste helft grafiek) hetzelfde beeld laat zien. (data voor locatie Utrecht)

Laatste decade december waarschijnlijk te zacht

In West- en Zuidwest-Europa en de Alpen een te nat scenario

De (eventuele) kou die hierboven is beschreven lijkt überhaupt geen lang leven beschoren. In de derde en vierde week van deze 30-daagse zien we een weer warmer dan normaal scenario. Tijdens de Kerstvakantie dus waarschijnlijk geen winterse perikelen. De week van 17 tot 23 december is waarschijnlijk nog een overgangsweek, de week daarna ziet er weer te zacht uit.

Vooral in de aanloop naar Kerst zien we in Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk en de Alpenlanden een veel natter dan normaal beeld. Dit zou kunnen betekenen dat er in de Alpen flink wat sneeuw kan vallen. Daar dus een aanzienlijke kans op een Witte Kerst volgens deze run.

17 tot 23 december, iets te zacht
24 tot 30 december, te zacht

Conclusie

In tegenstelling tot de vorige run lijkt de komende week (de week van 10 tot 16 december) kouder dan normaal te worden, maar er blijft onzekerheid. De eventuele koude dip lijkt sowieso van korte duur. In de week van 17 tot 23 december moet het volgens deze laatste run geleidelijk weer opwarmen. De week daarna, die van Kerst tot Oudjaarsdag loopt, wordt volgens de laatste modelberekening ook vrij zacht. In de neerslag zien we voor Nederland geen significante afwijkingen. In de 'koude week' zien we een duidelijk 'te droog' signaal, in de week daarom een iets te nat beeld.

Opvallend is de nattigheid voor het zuidwesten van Europa in de derde week van deze termijn, oftewel de week voor Kerstmis. Met name in de Alpen zou dit een flink pak sneeuw kunnen opleveren.


Maandprognose: korte uitleg

Voor een weersverwachting voor de periode van 15 tot 30 dagen vooruit, geldt dat een verwachting 'van dag tot dag' niet meer mogelijk is. In grotere lijnen is tegenwoordig wel degelijk een uitspraak mogelijk, die bovendien enige waarde heeft. Het gaat om indicatieve uitspraken als 'warmer dan normaal', of 'relatief nat'.

De verwachting wordt wekelijks op maandag door een computermodel berekend. De resultaten moeten daarna worden verwerkt en zijn op dinsdag beschikbaar. Wij wachten vervolgens dan nog op de uitslag van de voorgaande week.

Om die reden verschijnt meestal op woensdag, donderdag of vrijdag een update. De eerste week van de verwachting valt daarmee grotendeels af en blijft dan ook in de tekst vaak onbenoemd.

Een uitgebreid artikel over de maandprognose is hier te lezen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen