30-daagse: laatste kansen op winterweer

30-daagse: laatste kansen op winterweer

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 2 februari 2021 13:47 uur
Laatste update: 2 februari 2021 14:47 uur
Zoals elke dinsdag is er weer een 30-daagse verwachting! We kijken uitgebreid vooruit op de laatste wintermaand van dit seizoen: februari

Strijd tussen luchtsoorten

Al dagenlang hebben we te maken met een "gevecht" tussen zachte lucht uit het zuidwesten en ijskoude lucht uit het noordoosten. Afgelopen weekend kwamen we tijdelijk in de kou terecht en werden de laagste temperaturen gehaald sinds januari 2019. Maandagochtend resulteerde een dooiaanval in Midden- en Noord-Nederland in ijzel en verraderlijke gladheid op uitgebreide schaal. Ook de komende periode zijn zulke linke weersituaties mogelijk, maar daar komt wel het nodige 'detail' bij kijken. De onzekerheid in de computerberekeningen is op dit moment namelijk geweldig groot! Hieronder zien we de verschillen in de temperatuurverwachtingen tussen het Europese weermodel (ECMWF, boven) en het Amerikaanse weermodel (GFS, onder). De één gaat voor een stevige winterperiode met veel sneeuw, de ander juist voor een vervolg van het huidige normale winterweer met temperaturen vaak ruim boven nul.

Temperatuurpluim voor de komende 14 dagen, weermodel ECMWF (2 feb/00z)

Temperatuurpluim voor de komende 14 dagen, NCEP/GFS (2 feb/06z)

Komende week: alles of niets!

Voor winterweer in de Benelux lijkt het komende week dus alles of niets te worden. En de grens tussen die twee uitersten is zeer scherp! Na enkele zachte dagen, woensdagmiddag kan het in Limburg 13 graden worden, koerst een lagedrukgebied in het weekend vanuit Spanje naar Duitsland. Langs de noordkant van deze depressie steekt een forse oostenwind op en kan zeer koude lucht uit Scandinavië en Rusland zich uitbreiden richting West-Europa. De vraag is echter waar dit lagedrukgebied exact gaat uitkomen. De exacte positie zal bovendien bepalend zijn voor het vervolg in februari.

Op de kaart hiernaast zien we het lagedrukgebied precies boven Nederland liggen aanstaande zondag. Ten zuiden van de kern staat een zachte westenwind met temperaturen tot +10 graden, maar ten noorden van de kern staat een koude oostenwind met vorst en veel sneeuw/ijzel. Dat is de situatie waar we het op dit moment mee moeten doen! Een koerswijziging van 100 kilometer noordelijker of zuidelijker (wat op deze termijn niets is in de weerkunde) kan letterlijk een wereld van verschil geven. 

Weerkaart voor 7 feb, met de depressiekern recht boven NL

Het vervolg...

Stel: de situatie komend weekend valt winters uit, zoals het Europese weermodel ons voorschotelt, en er komt een dik pak sneeuw te liggen. In dat geval zal zich meteen een flinke koude luchtlaag vormen onderin de atmosfeer die zich niet zomaar meer laat verdrijven. Met als gevolg dat de periode na komend weekend direct een flink stuk kouder zal verlopen. Mogelijk zelfs diep winters. Een sneeuwdek zorgt namelijk voor 'isolatie' van bodemwarmte, waardoor de temperatuur véél verder kan zakken dan wanneer er geen sneeuw zou liggen. De operationele run komt zelfs met strenge vorst (temperaturen lager dan -10 graden). Zo'n periode van standvastig winterweer na een kou-inval kan soms best langdurig aanhouden. In een dergelijk scenario neemt de kans op een koude februari dus flink toe. En dat zien we ook terug in de nieuwe 30-daagse verwachtingskaarten: de onzekerheid is vooral naar beneden gericht, maar details hierover zijn voorlopig nog niet te geven.

Verwachte afwijking temperatuur, 8-14 februari

Verwachte afwijking temperatuur, 15-21 feb

.

Tweede helft februari: zachter, of...?

Vorige week was de verwachting voor eind februari vrij zacht, maar dat lijkt inmiddels achterhaald. De nieuwste kaarten tonen een aanhoudende indicatie voor hogedrukgebieden ten westen en/of noorden van ons. Dat duidt op winden uit een noord- of noordoostelijke richting en dus vaak de aanvoer van vrij koude lucht. Ook hierin zullen details, zoals de exacte koers van een lagedrukgebied of sneeuwstoring, uiteindelijk bepalend zijn hoe koud het in werkelijkheid zal worden. De straalstroom uit het westen blijft voorlopig op 'z'n gat' liggen en dit betekent dat we voorlopig nog niet van de winter af zijn zoals het nu lijkt. Ondanks dat dit seizoen tot nu toe qua winterweer, zeker statistisch, natuurlijk gewoon teleurstelt. We houden jullie op de hoogte de komende tijd!

Verwachte afwijking temperatuur, 22-28 feb

Verwachte afwijking temperatuur, 1-7 maart

.

Weerfoto's insturen

Met mogelijk winterweer op de planning kan het gebeuren dat je een prachtig weerverschijnsel voor je neus krijgt om op foto vast te leggen. Schroom niet om jouw weerfoto dan naar ons in te sturen! We krijgen dagelijks veel fraaie foto's en filmpjes binnen die soms ook gebruikt worden op onze sociale media, de website of in andere media. Zeker op dagen met sneeuw, ijzel of andere bijzondere gebeurtenissen staan we te popelen om jullie beeldmateriaal te zien. Dank daarvoor!

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen