30 daagse: Luchtdruk blijft hoog

Zonnig en warm of toch weer kilte?

Van onze weerman

Alfred Snoek
30 daagse: Luchtdruk blijft hoog

30 daagse: Luchtdruk blijft hoog

Alfred Snoek
Alfred Snoek
Alfred Snoek 7 april 2020 11:55 uur
Laatste update: 7 april 2020 13:00 uur
Na een koud, maar zonnig slot van maart, is april zonnig en warm van start gegaan. Met behulp van de nieuwe 30 daagse verwachting van het ECMWF gaan we kijken of we nog ander weer kunnen verwachten de komende weken.

Hoge luchtdruk

De eerste aprildagen stonden in het teken van hogedrukgebieden. Op het moment dat een hogedrukgebied naar het oosten trok, kwam ten westen van ons land alweer een nieuwe kern tot ontwikkeling. Hierin lijkt voorlopig weinig verandering te komen. De dagen tot en met het paasweekeinde verlopen vrij zonnig, droog en zeker in het zuiden van het land ook goed warm. Zelfs zomerse temperaturen van 25 graden zijn daar niet uitgesloten.

Tijdens de Paasdagen volgt een overgang naar een minder warm en vooral ook wat wisselvalliger weertype. Hogedruk heeft even wat minder invloed bij ons, maar zoals het er nu naar uit ziet, is dat slechts van korte duur. Vlot na Pasen bouwt zich boven het noorden van Europa een hogedrukgebied op. Een doorstaande oostenwind voert dan droge, maar nog niet heel erg warme lucht aan. Zeker in het noorden van het land kan het ondanks de goed doorbrekende zon behoorlijk fris aanvoelen. In het zuiden komen de temperaturen waarschijnlijk wel tussen 15 en 20 graden uit. In de loop van de week lijkt het iets op te warmen, mede door het wat afzwakken van de wind omdat de kern van het hogedrukgebied wat zuidelijker komt te liggen. De aangevoerde lucht zal dan wat meer van het continent aangevoerd worden en die luchtmassa zal iets warmer zijn dan de luchtsoort die via de Noordzee ons land bereikt. Neerslag van betekenis wordt er uiteraard niet verwacht.

Afwijking van de temperatuur voor 13 tot en met 19 april. Onder invloed van een hogedrukgebied waait de wind gemiddeld genomen uit het noordoosten. Daardoor zien we een groot verschil tussen het noorden (nauwelijks afwijking) en het zuiden van het land (ruim 2 graden te warm).

Er valt maar weinig neerslag in onze omgeving. Bijzonder nat lijkt het te worden in het zuiden van Frankrijk, maar ook in grote delen van Spanje. Zelfs in het noorden van Afrika lijkt meer neerslag dan gebruikelijk te vallen. Een lagedrukgebied blijft hier enkele dagen vrijwel op dezelfde plaats liggen.

Weinig verandering

In de week van 20 tot 26 april blijven hogedrukgebieden een voorkeur voor West-Europa hebben. Er wordt duidelijk minder neerslag verwacht en de afwijking van de temperatuur is in het gehele land 1 tot 2 graden boven de norm. In grote lijnen kunnen we dus ook in deze week van aangenaam lenteweer spreken. Omdat ook dan nog altijd de Corona-maatregelen van kracht zijn, moeten we hier dus van genieten in onze eigen achtertuin of eigen buurt. Uitjes naar het bos of strand zijn nog steeds niet mogelijk, ook al lijkt het er wel prima weer voor te worden. 

Hogedruk is ook in de week van 20 tot 26 april aanwezig. Met temperaturen 1 tot 2 graden boven normaal, weinig regen en dus duidelijk meer zonneschijn dan gebruikelijk, is het volop voorjaar.

Zwak signaal

In de 4e week, die loopt van 27 april tot 3 mei zien we dat de signalen bij het ECMWF model steeds zwakker worden. Zo worden er eigenlijk geen afwijkingen verwacht in temperatuur en neerslag. Ook het luchtdrukpatroon ziet er niet heel duidelijk uit. Van een gebruikelijk weststroming is geen sprake er is zelfs nog wat meer invloed van hogedrukgebieden zichtbaar. Een overgang naar onstuimig, kil en nat lenteweer zit er dus niet in en dus zal de aprilmaand erg droog de boeken in gaan. Voor de agrarische sector misschien iets om de komende weken goed in de gaten te houden.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen