30-daagse: Waar is de winter?

Europees model houdt het zachter dan normaal

Van onze weerman

Raymond Klaassen
30-daagse: Waar is de winter?

30-daagse: Waar is de winter?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 18 december 2018 09:27 uur
Laatste update: 25 december 2018 08:09 uur
Na een koud intermezzo de afgelopen week met zelfs wat sneeuw in het weekend heeft het er alle schijn van dat de Koning Winter de feestdagen ergens anders viert. In ons land blijft het de rest van het jaar aan de zachte kant.

En dus kunnen we een streep zetten door een witte kerst, zover dat niet al gedaan was. Een westelijke stroming voert vanaf de oceaan zachte lucht aan en de temperatuur kan dit weekend zelfs oplopen tot boven de 10 graden. Het is daarbij wisselvallig en vaak nat.

Laatste deel december, overwegend zacht

De laatste 15 daagse pluim loopt tot en met de jaarwisseling en laat geen significante wijzigingen zien in het stromingspatroon. Met andere woorden, de westelijke stroming prevaleert en het blijft aan de zachte en wisselvallige kant met maxima tussen 5 en 10 graden. In een heldere nacht kan het met name aan het einde van het jaar een keer tot nachtvorst komen. De laatste dagen van 2018 lijken sowieso wat rustiger en droger te verlopen, maar of de zon veel te zien is, valt te betwijfelen.

De temperatuurverwachting t/m 1 januari
Een westelijke voorkeur voor de wind, dan kan het niet echt koud worden.

30-daagse ook zachter dan normaal

In de laatste 30-daagse verwachting die gisteren (maandag 17 december) is uitgegeven zien we ook een zachter dan normaal weerbeeld. De verwachting die tot halverwege januari loopt houd het ook in de eerste helft van januari aan de zachte kant. In het oosten van Europa zit de kou al enige tijd opgesloten. In de week van 7 tot en met 13 januari zien we die kou ook daar grotendeels verdwijnen.

Op hetzelfde moment wordt het in West-Europa natter dan normaal. Is dit een teken van een onstuimige week waarin oceaandepressies dieper Europa kunnen intrekken? Het zou kunnen. Vorig jaar hadden we in de eerste helft van januari twee stormen in Nederland. Onstuimig weer is helemaal niet gek aan het begin van het jaar.

Normaal voor eind december/begin januari is overdag zo'n 5 graden en 's nachts rond het vriespunt.
7 tot en met 13 januari, iets zachter dan normaal in West-Europa. De meeste kou is in Oost-Europa ook verdwenen.
Een duidelijk natter dan normaal weerbeeld voor het westen van Europa in de week 7 t/m 13 januari

Wat verder opvalt in deze uitvoer is de hoeveelheid neerslag voor de Alpen. Alle weken in deze prognose (van 17 december tot en met 13 januari)  laten een droger dan normaal weerbeeld zien.


Maandprognose: korte uitleg

Voor een weersverwachting voor de periode van 15 tot 30 dagen vooruit, geldt dat een verwachting 'van dag tot dag' niet meer mogelijk is. In grotere lijnen is tegenwoordig wel degelijk een uitspraak mogelijk, die bovendien enige waarde heeft. Het gaat om indicatieve uitspraken als 'warmer dan normaal', of 'relatief nat'.

De verwachting wordt wekelijks op maandag door een computermodel berekend. De resultaten moeten daarna worden verwerkt en zijn op dinsdag beschikbaar. Wij wachten vervolgens dan nog op de uitslag van de voorgaande week.

Om die reden verschijnt meestal op woensdag, donderdag of vrijdag een update. De eerste week van de verwachting valt daarmee grotendeels af en blijft dan ook in de tekst vaak onbenoemd.

Een uitgebreid artikel over de maandprognose is hier te lezen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen