30-Daagse: wat is het weer eind juni?

Een vooruitblik voor de rest van de maand

Van onze weerman

Wilfred Janssen
30-Daagse: wat is het weer eind juni?

30-Daagse: wat is het weer eind juni?

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 11 juni 2019 07:51 uur
Laatste update: 11 juni 2019 08:17 uur
Juni is inmiddels bijna anderhalve week onderweg. Weerkundig gezien was dit zeker geen saaie periode. Vaak warme, maar ook pittige regen- en onweersbuien. Gaan we dit de komende weken ook zien?

10 tot en met 16 juni: op de grens tussen heet en koel

Het actieve weer van de afgelopen periode kwam doordat de grens tussen de hete lucht boven Centraal-Europa en de koele lucht vanaf de Atlantische Oceaan zich steeds boven of rond ons land bevond. Ook deze week gaan we die kant op. De temperatuurverwachting wordt daardoor van dag tot dag onzeker, maar we zien wel dat het noordoosten gemiddeld te warm zal zijn en het zuidoosten gemiddeld te koud. 

Doordat we op de scheidslijn zitten van hete en koele lucht, krijgen we waarschijnlijk regelmatig met buien te maken. Het is daarom niet verrassend dat het maandmodel met een nattere week komt dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Deze week op de grens tussen heet en koel
Gemiddeld te nat door buien

17 tot en met 23 juni: warmte blijft

De grens tussen de koele en de hete lucht lijkt volgende week op te schuiven naar het westen, zo ergens over de Britse Eilanden. Hierdoor krijgt een hogedrukgebied meer invloed op het weer in onze omgeving. De gemiddelde temperatuur ligt volgens het maandmodel in deze week ongeveer 2 tot 3 graden boven normaal. De gemiddelde temperatuur in deze periode, over dag en nacht, is normaal gesproken 16.6 graden.

Doordat een hogedrukgebied meer invloed krijgt, neemt de neerslagkans af. Het maandmodel laat daarom ook minder neerslag zien dan normaal. Ook de 15-daagse weersverwachting van het ECMWF ondersteunt dit beeld: vanaf volgende week warmer en droger weer.

Volgende week duidelijk droger volgens de pluim. De buienkans is echter niet nul...

24 tot en met 30 juni: opnieuw een actieve week?

Het maandmodel is het eens over de temperatuur. Net als de week voor deze week wordt het 1 tot 3 graden warmer dan normaal. Echter is de voorkeur voor te droog weer verdwenen. Storingen vanaf de Atlantische Oceaan lijken West-Europa makkelijker te kunnen bereiken, wat zou betekenen dat we in deze periode wel weer eens stevige regen- en onweersbuien te zien krijgen.

De neerslagafwijking neigt naar normaal tot iets te nat, terwijl het signaal voor beduidend te droog weer juist voor het uiterste oosten van Europa is. Een interessante periode om wellicht eens in de gaten te houden.

Duidelijke voorkeur voor te warm weer over 3 weken
Is begin juli de warmte verdreven?

1 tot en met 7 juli: warmte mogelijk verdreven

In deze periode ligt de warme lucht volgens het maandmodel boven Oost- en Zuidoost-Europa en het westen van Rusland. In onze omgeving ligt de temperatuur rond normaal, mogelijk een fractie erboven. Wat neerslag betreft neigt het naar iets te nat weer. Dit kan worden vertaald naar een week met normale zomertemperaturen, maar wel met kans op enkele regen- en onweersbuien. Al ligt de echte warmte natuurlijk nog steeds niet ver weg. De grens tussen hete en koele lucht kan dus ook in deze week nog boven ons land liggen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen