Krijgen we een overgang naar winterweer eind december? Die kans lijkt steeds groter te worden! Maar voorlopig is het nog zacht..
** Update 17 december 21:45 uur **
De ontwikkelingen zagen er begin deze week positief uit voor de liefhebbers van koud winterweer. De meest recente 30 daagse verwachting voorzag zowaar zeer overtuigend een koude periode aan het einde van het jaar en tijdens de eerste 10 dagen van januari. Deze donderdagavond kwamen de nieuwste berekeningen binnen en die zien er deels hetzelfde uit, maar ook niet helemaal.
Overgang naar een kouder weertype
Rond of kort na Kerst lijkt zich een ander weerregime in te stellen boven Europa. Een actief lagedrukgebied komt vrij zuidelijke te liggen en zorgt ervoor dat een hogedrukgebied op de oceaan zich wat meer noordwaarts kan uitbreiden. Aan de achterzijde van de eerder genoemde depressie kan koudere lucht doordringen tot West-Europa. Sneeuw in de Ardennen, het Sauerland en nu ook eens aan de noordkant van de Alpen lijkt in deze situatie een zekerheid. De laaggelegen gebieden in bijvoorbeeld Nederland krijgen een guur weertype, maar winterse neerslag valt er vrijwel niet.
Voor de periode van 4 tot 11 januari werd afgelopen maandag nog een afwijking van 2 tot bijna 3 graden onder normaal verwacht. Dat overtuigende signaal is in de laatste berekeningen volledig verdwenen. Bron: ECMWF
In de week van 28 december tot en met 4 januari komt het model met een afwijking van de temperatuur van ongeveer 1 graad. Dat is vrijwel vergelijkbaar met dat van de verwachting van maandagavond. Ook de luchtdrukafwijking komt vrijwel overeen. Het verschil zit hem vooral in de week erop; de periode 5 tot en met 11 januari. Was deze periode in de voorgaande verwachting ronduit koud met afwijking van 2 tot bijna 3 graden onder normaal, nu is er van een afwijking nauwelijks sprake. De scherpe randjes zijn er in de nieuwste berekeningen duidelijk af.
Meest actuele pluimgrafiek voor midden Nederland. Tot volgende week woensdag is het zacht, daarna zakt de temperatuur terug naar normale waarden voor eind december. Na Kerst zijn er wat signalen voor duidelijk kouder weer, maar echt overtuigend is het allemaal (nog) niet.
Hieronder: Tekst op basis van de verwachting van afgelopen dinsdag.
Zachte Kerst, daarna koud!?
Vandaag is de nieuwe 30-daagse verwachting weer uitgekomen. De afgelopen winters waren deze weerkaarten doorgaans zacht en wisselvallig, maar wat schetst onze verbazing nu: er lijken serieuze kansen op een koude(re) periode te ontwikkelen! Dat duurt trouwens nog wel eventjes. Eventuele kou begint pas na de kerstdagen, vanaf de periode 27-30 december. Maar de vooruitzichten laten de temperaturen mogelijk flink dalen door het 'uitstromen' van koude lucht over West-Europa. En dat hebben we lang niet gezien in deze tijd van het jaar. Maar hoe groot is de kans van slagen nu écht?
Verwachte afwijking temperatuur, 28 dec t/m 3 jan
Verwachte afwijking temperatuur, 4 t/m 10 januari
De kaarten hierboven schetsen de temperatuurafwijking zoals die wordt berekend voor (grofweg) de laatste week van december en eerste week van januari. Fraai te zien is de winterse drukverdeling zoals dit weermodel hem nu geeft. Een hogedrukgebied ligt boven Scandinavië met een 'uitloper' naar de oceaan en tegelijkertijd tolt een lagedrukgebied rond boven Centraal-Europa. Daardoor zorgt een noordoostelijke stroming bij ons voor de aanvoer van koude lucht. Hoe koud deze lucht daadwerkelijk zal zijn valt nu natuurlijk nog niet te zeggen, evenals de mogelijke sneeuwkansen. Maar dat een dergelijke verdeling geen zacht weer met regen brengt mag duidelijk zijn. Let op: op de kaarten zelf staat "januari 2020", maar dit is een fout in de weergave. De inhoud is actueel!
.
Zaterdag 19 december om 20.00 uur hebben we de Grote Weerkwis bij Weerplaza. Kom ook gezellig meedoen!
Overgang tijdens de Kerstdagen
De overgang naar eventueel koud weer lijkt rond de Kerstdagen te vallen. De straalstroom (dat is de wind op zo'n 10 kilometer hoogte) zakt steeds verder naar het zuiden weg, waardoor koude lucht boven het hoge noorden van Europa in beweging kan komen. Wanneer deze luchtsoort ons gaat bereiken is nog onzeker, maar mogelijk gebeurt dat al tijdens Kerst. In dat geval zou de temperatuur rond 2e Kerstdag al flink kunnen zakken. Daarbij valt door een actief lagedrukgebied mogelijk flink wat regen en ook kan de wind stevig uithalen. De dagen daarna neemt in de koude lucht ook de kans op winterse neerslag toe. En de middelgebergtes krijgen dan met sneeuw van betekenis te maken. Om nog te zwijgen over de (noordelijke) Alpen...
Pluim (temperatuur) voor de komende 14 dagen. Voorlopig is het zacht, maar richting 24 december gaat de temperatuur wat zakken. Op het eind komen meer 'members' (lijntjes) al met winterse oplossingen, maar het is nog ver in de toekomst. Kerst is gemarkeerd door het oranje vlak.
Tot die tijd is het zacht!
Maar voorlopig merken we dus weinig van de weersverwachting die ons mogelijk te wachten staat. Want het is en blijft nog even zacht! De komende dagen halen we vaak de grens van 10 graden en zaterdag is zelfs 12 graden mogelijk. Daarbij valt bijna dagelijks wel wat regen of een bui en soms waait het stevig. Daarmee doet het weer voorlopig meer aan herfst denken dan aan winter....
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.