30-Daagse: Zeer warme en stabiele zomerlucht dichtbij

30-Daagse: Zeer warme en stabiele zomerlucht dichtbij

Redactie
Redactie
Redactie 16 juni 2020 13:59 uur
Laatste update: 16 juni 2020 14:37 uur
Door de nieuwste gegevens van de 30-daagse weten we dat zeer warme en stabiele zomerlucht op komst is. Wanneer bereikt deze lucht ons land?
Na een periode met onstabiele en warme junidagen lijkt het te gaan veranderen. 

De 15-daagse en 30-daagse zijn voor de laatste volle week van juni in overeenstemming: de temperatuur gaat omhoog en ligt meestal boven de normale waarde van 20 graden. Volgens de 15-daagse is een maximumtemperatuur tussen de 18 en 36 graden mogelijk. Een grote spreiding en dus onzekerheid, maar als je naar de marge kijkt ligt de temperatuur veelal boven gemiddeld. Voordat de zeer warme zomerlucht ons land bereikt, is het tot 21 juni eerst nog vrij onstabiel met meer regen dan normaal. Waarschijnlijk vindt in het weekend waarin de astronomische zomer van start gaat een omslag plaats naar een stabiele weersituatie met minder buien dan gebruikelijk. 

Zeer warme zomerlucht komt eraan. 

22 tot 28 juni: Nederland erg warm en veelal droog

Niet alleen in Nederland is het in deze periode warm en veelal droog, ook in Noord-Europa verloopt het weer met boven gemiddelde temperaturen en minder regen dan gebruikelijk. 

In het Middellandse zeegebied warmen Spanje en Portugal flink op. Juist lagere temperatuur dan in doorsnee junidagen met meer buien zijn te vinden in Italië, Griekenland en Turkije.

29 juni tot 5 juli: Hollandse zomerse lucht met warmte maar ook een bui

In de eerst dagen van juli verdwijnt de zeer warme zomerlucht maar blijft het in Nederland warm voor de tijd van het jaar. Wel wordt er meer regen berekend dan gebruikelijk, ook in Scandinavië. 

Het midden en oosten van Europa heeft eveneens met een onstabiele atmosfeer te maken met soms stevige regen- en onweersbuien. 

Warm en droog is het in Spanje, Portugal en Italië. In Griekenland is het wel zomers maar zijn ook enkele buien mogelijk

6 tot 26 juli: Geen uitzonderlijke hitte voor Nederland

Op veel plaatsen in Europa wordt het geleidelijk warmer dan gebruikelijk. Wel kunnen er eerst in Italië, het midden- en oosten van Europa meer buien dan in een doorsnee julimaand voorkomen met ook lagere gemiddelde temperaturen. In Scandinavië wordt eveneens meer regen gegeneerd. 

In Nederland zijn in juli op sommige plaatsen meer buien dan gewoon mogelijk. Er wordt daarbij geen uitzonderlijke hitte verwacht. Wel vindt er een afwisseling van minder warme en warmere periode plaats. 

Het ziet er dus naar uit dat het in de laatste volle week zeer warm wordt. Juli levert hoogstwaarschijnlijk warme en minder warme dagen op met net als in de maand juni meer buien dan gebruikelijk. Hoeveel regen de buien brengen en waar ze vallen is met de maandverwachting niet te zeggen. Met de weersverwachting voor 14 dagen vooruit in jouw omgeving krijg je iets meer details. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen