ECMWF update: wat verbetert er?

ECMWF update: wat verbetert er?

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 9 juni 2023 11:37 uur
Laatste update: 13 juni 2023 10:30 uur
Het weermodel dat de kaarten voor de 30-daagse weersverwachting maakt, ondergaat grote veranderingen. Lees hier welke impact dit heeft.

Het European Model for Medium Range Forecasts (ECWMF) stelt een breed scala aan weerkundige kaarten en grafieken ter beschikking. Daarvan zijn twee belangrijke producten uit te lichten waar we bij Weerplaza in onze 30-daagse weersverwachting, maar ook bij andere artikelen en video’s, veel gebruik van maken. Dat zijn de pluimverwachting en de weerkaarten voor Europa.

Pluimverwachting was startpunt voor lange termijn

Voorheen was de pluimverwachting de uitgangspositie voor de berekeningen van de derde en vierde week van de 30-daagse. Vanaf de laatste dag van de pluimverwachting ging het weermodel verder rekenen voor de langere termijn. Dat betekent dat de weerkaarten van de eerste twee weken van de 30-daagse een letterlijke vertaling waren van de pluim. Precies dát gaat nu veranderen.

Verschillende scenario’s worden mogelijk

De berekeningen voor de weerkaarten worden namelijk losgekoppeld van de weerpluim die na de upgrade vanaf hetzelfde moment gaan lopen. Hierdoor kunnen de weerkaarten voor de eerste en tweede week van de 30-daagse een andere trend schetsen dan de pluimverwachting. De weerkaart kan bijvoorbeeld relatief warm uitvallen, terwijl de pluim een kouder scenario schetst, of andersom. Daarnaast gaan de berekeningen dagelijks worden uitgevoerd, waardoor we in theorie niet meer gebonden zijn aan de dinsdag en vrijdag voor het maken van de 30-daagse weersverwachting.

Temperatuur op 2 meter voor 12 tot 19 juni 2023

De pluimverwachting schetst ook een warm scenario

Nauwkeurigere berekeningen door verhoogde resolutie

De berekeningen worden nauwkeuriger door een hogere resolutie. Het ECMWF-model berekent hoe het weer zich met de tijd ontwikkelt in vierkante vakken die een bepaalde afmeting hebben. Hoe kleiner het vakje, hoe hoger de resolutie. Het verschil in resolutie tussen de operationele run (oper) en de controle run (control) plus de leden (members) was groot en dat wordt nu naar elkaar toegetrokken.

De rode lijn is de operationele run, de blauwe lijn de controle run, de groene lijnen de leden en dan is nog het gemiddelde en de mediaan zichtbaar.

De operationele run (onverstoorde verwachting) heeft een resolutie van 9x9 km en de controle plus members een resolutie van 18x18 km. Dat gaat met de aankomende upgrade allemaal 9x9 km worden. De functie die de control had (laten zien of de verwachting gevoelig is voor kleinschalige fenomenen) komt voorlopig te vervallen. Aan de resolutie van de weerkaarten voor de 30-daagse verandert vooralsnog niks: dat blijft 36x36 km.

In de onderstaande video leggen we uit hoe de pluimverwachting tot stand komt.

Speel deze video af

Komende jaren meer veranderingen

Deze veranderingen zijn allemaal een voorbereiding op nog grotere veranderingen die voor de komende jaren gepland staan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de operationele run van het ECMWF naar een resolutie van 4x4 kilometer gaat. Met deze resolutie wordt het geleidelijk mogelijk om losse regen- en onweersbuien beter in de weersverwachting te krijgen wat impact heeft op de berekende temperatuur, neerslag en wind.

Daarnaast zal de komende maanden een nieuw rekenschema in het Europees model worden getest: stadsfysica. Door het toenemen van de resolutie van het model, kunnen zeker de grotere steden beter worden beschreven. Het stedelijk hitte-eiland zal daardoor beter in de weersverwachting tot uiting komen. De verwachting is dat deze toevoeging aan het Europees weermodel begint 2024 zal worden geïmplementeerd.

Lees ook: airco's maken de stad warmer

Meer lezen over deze upgrade? Check hier het blog van het ECMWF zelf.

Foto omslag: European Centre for Medium-Range Weather Forecasts

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen