Wordt het wel warm in juni?

We blikken 30 dagen vooruit

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Wordt het wel warm in juni?

Wordt het wel warm in juni?

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 20 mei 2019 12:32 uur
Laatste update: 20 mei 2019 12:58 uur
De maand mei gaat waarschijnlijk als een te koude maand de boeken in, maar wat kunnen we van de maand juni verwachten? Het maandmodel rekent vooruit tot en met 16 juni, we blikken tot die periode vooruit.

20 tot en met 26 mei: iets te koud en aan de droge kant

Noorden- tot noordwestenwinden houden deze week in onze omgeving de overhand. Omdat de lucht wordt aangevoerd over de koele Noordzee, blijven temperaturen achter op de waarden die je normaal zou verwachten in deze periode. Ook is het deze week in grote delen van Centraal- en Zuid-Europa aan de koude kant. Voor bovengemiddeld warm weer moet je naar het zuidoosten, oosten en noorden van Europa.

Dankzij een uitloper van een sterk hogedrukgebied boven de Azoren, gaat de deur voor oceaanstoringen dicht. Hierdoor verloopt de komende week aan de droge kant. Buien in het binnenland in het begin van de week en in het weekend kunnen er voor zorgen dat het uiterste oosten mogelijk wat te nat is deze week.

Bij ons aan de koude kant door noordwestenwinden
Ook volgende week duidelijk te koud

27 mei tot en met 2 juni: aanhoudend te koud

Op veel plaatsen in ons deel van Europa, maar ook in Duitsland, het Alpengebied en op en rond de Middellandse Zee is het ook volgende week aan de koude kant voor de tijd van het jaar. Volgens deze maandverwachting gaat deze maand in Nederland dus te koud verlopen. De twee komende weken zullen de achterstand niet meer in kunnen halen. Dat betekent de eerste te koude maand na 13 te warme maanden. Ook volgende week komt het te koude weer bij ons door aanhoudende noordenwinden.

Vanaf zondag duidelijk toenemende neerslagkans voor meerdere dagen achtereen

Volgende week neemt wel de kans op wat meer neerslag toe. Volgens het maandmodel is het volgende week wat betreft neerslag normaal tot iets te nat. Dit scenario wordt ook min of meer bevestigd door de 15-daagse. Die laat voor na komend weekend een grotere neerslagkans zien.

3 tot en met 9 juni: temperatuur weer normaal

In deze week zien we in het maandmodel geen temperaturen meer die beneden normaal liggen. Een groot deel van Europa krijgt te maken met temperaturen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. In het uiterste oosten en zuidoosten van Europa blijft het te warm, boven de Middellandse Zee blijft de voorkeur voor iets te koud aanwezig.

De voorkeur voor droog weer wordt in deze week ook sterker in het maandmodel. Het te droge weer strekt zich uit vanuit Zuidwest-Europa richting Centraal-Europa en deels ook onze omgeving. Mogelijk krijgt een hogedrukgebied meer invloed in onze omgeving, maar met normale temperaturen blijft de wind waarschijnlijk van zee waaien.

Temperatuurafwijking in week 3 niet speciaal
In week 4 bovennormale temperaturen?

10 tot en met 16 juni: iets te warm en iets te droog

Voor het eerst in de hele berekening van de 30-Daagse zien we in deze week bovennormale temperaturen in onze omgeving terug. Het is weliswaar een minimale afwijking voor de noordelijke helft van het land. Verder is in het overgrote deel van Europa de temperatuur normaal, wat betekent dat er waarschijnlijk weinig spectaculairs aan de hand is. Ook wat betreft neerslag valt er niet veel op. Er is een lichte voorkeur voor te droog weer, maar neutraal dekt de lading beter.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen