30-Daagse: Afwisseling van koeler en warmer zomerweer

30-Daagse: Afwisseling van koeler en warmer zomerweer

Redactie
Redactie 7 juli 2020 12:32 uur
Laatste update: 12 juli 2020 17:49 uur
In regio noord is de zomervakantie begonnen. Uitgerekend in deze fase hebben we te maken met koel en soms nat zomerweer. Is dit de trend voor de komende weken of keert het warme en droge zomerweer snel terug?

Deze week koel en nat

Het koele en natte weer houdt deze week aan. Met een westelijke stroming weten lagedrukgebieden en storingen ons land makkelijk te bereiken. Morgen ligt er een storing over het zuiden van het land. Het zorgt daar voor veel bewolking en perioden met regen of motregen. In de rest van het land is het droger en in het noorden weet zelfs de zon soms door te breken. Donderdag zien we dezelfde tweedeling met in het noorden het meest droge weer en af en toe zon, terwijl het in het zuiden bewolkt en regenachtig is. Ex-tropische storm Edouard weet ons land op vrijdag te bereiken. De exacte koers van dit systeem is nog erg onzeker en dat maakt de verwachting voor komende vrijdag erg lastig. Mogelijk wordt het een onstuimige dag met veel regen en wind. In het weekend knapt het weer op en wordt het grotendeels droog en gaat de zon meer schijnen. De maxima liggen deze week veelal tussen 17 en 20 graden en dat is koel voor de tweede week van juli. Niet alleen bij ons, maar in een groot deel van West- en Centraal-Europa is het koel zomerweer. De warmte vinden we vooral terug langs de Middellandse Zee.

Een groot deel van Europa is in de ban van koeler weer dan normaal. De hitte vinden we vooral terug in Zuidwest-Europa.

In Zuid-Europa zorgt een hogedrukgebied voor droog weer. Nat weer vinden we vooral terug in onze omgeving en een groot deel van Scandinavië. 

Warmte ligt dicht in de buurt

Een hogedrukgebied weet deze week het weer in een groot deel van West- en Centraal-Europa te bepalen. De kern ligt eerst boven de Britse Eilanden, maar verplaatst zich via de Noordzee naar het noorden van Duitsland. Het wordt dan geleidelijk warmer en droog in onze omgeving, maar de vraag is of de echt warme lucht ons land kan bereiken. Door de westenwind is de warmte in een groot deel van Europa verdreven en duurt het lang voordat de warme lucht met een oostenwind Nederland kan bereiken. We zien op het kaartje dat het net ten zuiden van ons land een stuk warmer is dan normaal. Wanneer de wind dus eenmaal naar het zuidoosten of het zuiden weet te draaien dan wordt het snel flink warmer. Koeler weer vinden we vooral terug in Scandinavië en een groot deel van Oost- en Zuidoost-Europa. Op het Iberisch Schiereiland is het erg warm en 's middags wordt het lokaal 40 graden of meer! Wat verder opvalt is dat in een groot deel van Europa droger weer dan normaal wordt verwacht.

Ten zuiden van ons land is het warmer dan normaal. Met een zuidenwind kan de warmte makkelijk ons land bereiken. 

Een hogedrukgebied zorgt in een groot gebied van Europa voor veel droger weer dan normaal.

Koeler weer keert terug

Een hogedrukgebied lijkt in deze periode de voorkeur te hebben voor West-Europa (Britse Eilanden). De wind zoekt de noord- tot noordwesthoek op en daarmee wordt frisse lucht vanaf de Noordzee aangevoerd. Doordat het hogedrukgebied dicht bij ons land ligt lijkt er geen regen te vallen. Zoomen we in op Europa dan lijkt het droge weer bijna overal de voorkeur te hebben. Het nattere weer dan normaal vinden we deels terug in Scandinavië. De hitte ligt deze week iets zuidelijker, maar opnieuw wordt het in een groot deel van Frankrijk en op het Iberisch Schiereiland boven normaal warm. Mocht je nog geen plannen hebben voor de zomervakantie en houd je van zon en warmte dan kan het raadzaam zijn om naar Zuid- of Zuidwest-Europa af te reizen.

Iets warmer dan normaal

Deze week lijkt het koele weer weer plaats te maken voor iets warmer weer dan normaal. We zien in onze omgeving een afwijking van een halve graad en dat betekent dat het gemiddeld 23 of 24 graden kan worden in onze omgeving. In Scandinavië zijn de afwijkingen nog veel groter en lijkt het er sterk op dat een hogedrukgebied in het hoge noorden verantwoordelijk is voor de aanvoer van warme lucht vanuit Rusland. Tegelijkertijd zien we de warmte op het Iberisch Schiereiland afnemen. Opvallend genoeg lijkt er een grote voorkeur te zijn voor meer neerslag dan normaal in een groot deel van Europa. In het zuidoosten van Europa en de Alpen wordt minder neerslag dan normaal verwacht.

Na een koele derde week lijkt nu het warmere weer de voorkeur te krijgen. In Scandinavië zien we grotere positieve afwijkingen en lijkt het daar warm zomerweer te worden.

In veel gebieden wordt meer neerslag dan normaal verwacht. In het zuidoosten van Europa en de Alpen valt minder neerslag dan normaal.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen