61 jaar geleden: de eerste meteorologische satelliet in de ruimte

61 jaar geleden: de eerste meteorologische satelliet in de ruimte

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 1 april 2021 16:11 uur
Laatste update: 1 april 2021 16:58 uur
1 april 1960 werd de eerste meteorologische satelliet gelanceerd. Het was een doorbraak voor de meteorologie. Sinds die tijd is er veel veranderd.

Twee videocamera's en twee videorecorders

TIROS-1 Bron NASA

NASA lanceerde met succes de TIROS 1 satelliet. De satteliet die bijna 150 kilo woog had twee televisiecamera’s aan boord en twee videorecorders. Als de satelliet in 99 minuten rond de aarde vloog werden er beelden van de aarde opgenomen. Op het moment dat de satelliet binnen het bereik kwam van een van de twee grondstations werden doorgestuurd.

De satelliet had twee bekende problemen. Het apparaat kon geen beelden van de poolstreken maken en de camera's stonden niet constant op de aarde gericht. Hierdoor was er een deel van omwenteling geen beeld. Bij een opvolger (de NIMBUS) moesten deze tekortkomingen worden opgelost.

De eerste TIROS-1 foto. Bron NASA

78 dagen werkzaam

TIROS 1 werkte uiteindelijk maar 78 dagen. Dat was iets korter dan gehoopt. De missie moest 90 dagen duren waarbij er 1300 rondjes om de aarde moesten worden gevlogen. Toch was het experiment zoals NASA het zelf noemde een succes. In de 78 dagen werden er 19000 beelden doorgestuurd. Op de eerste foto waren wolkenbanden boven het noordoosten van de VS te zien. Een paar dagen later was er een duidelijke typhoon zichtbaar ten oosten van Australië.

In 1975 werd de GOES-1 satelliet gelanceerd. Dit was een van de eerste geostationaire satellieten. GOES staat voor Geostationary Operational Environmental Satellites.Momenteel vliegen er nog steeds  GOES satellieten rond de aarde.

Na de TIROS-1 volgenden er nog veel andere weersatellieten. Steeds met betere instrumenten aan boord. Tegenwoordig kunnen de satellieten veel meer laten zien dan alleen wolkenbanden. Zo is het tegenwoordig heel normaal dat we met satellieten zeer nauwkeurig de vegetatie kunnen zien, de temperatuur kunnen meten en bijvoorbeeld de golfhoogten. Ook de samenstelling van de atmosfeer is tegenwoordig perfect in beeld te brengen of de staat van het ijs op bijvoorbeeld Antartica en Groenland.

De actuele satellietbeelden, iedere 5 minuten een update.

Bron NASA / NOAA

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen