Na Pinksteren houdt het warme en tamelijk zonnige weer aan. Het is wel licht onstabiel, elke dag kunnen er lokaal enkele regen- of onweersbuien ontstaan. Vanaf vrijdag wordt de weersverwachting onzeker.
Tweede pinksterdag: zonneschijn en warm
De pinksterendagen verlopen in vrijwel heel het land vrij zonnig. Alleen in het zuiden begon de dag vandaag met veel wolken maar daar breekt geleidelijk ook de zon door.
Vanmiddag, als het zo'n 25 graden is geworden, ontstaan er met name in het zuiden stapelwolken. Enkele kunnen mogelijk uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Ook vanavond kan een bui nog voor wat neerslag zorgen, in het noorden blijft het droog.
Hoe verder na Pinksteren
Het warme weer wordt feitelijk veroorzaakt door een hogedrukgebied ten noorden van Nederland. Aan de zuidflank wordt een oostelijke stroming in stand gehouden over ons land waarin warme lucht wordt aangevoerd. Deze warme lucht is enigszins onstabiel hetgeen te merken is als de temperatuur 's middags oploopt naar zo'n 25 graden of hoger. Er ontstaan dan buien boven bijvoorbeeld Duitsland en het zuiden van Nederland. In de loop van de avond en nacht verdwijnen de buien weer. Wat wolkenresten blijven over die geleidelijk naar het westen schuiven en 's ochtends breekt de zon weer goed door waardoor de temperatuur weer makkelijk oploopt en het zomers warm kan worden.
Omdat de drukverdeling vrij standvastig is hebben we de komende dagen met het bovenstaande weerbeeld te maken. Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag ligt de temperatuur tussen de 22 en 26 graden. Dinsdag is de buienkans vrij groot en kan de zuidelijke helft van het land geconfronteerd worden met buien later op de dag. Woensdag lijkt de buienkans juist weer wat kleiner en donderdag en vrijdag krijgt misschien ook het noorden met de buien te maken.
Ook na vrijdag waarschijnlijk warm
De kans op warm weer blijft groot.Klik voor alle regio's
Ook in het weekend lijkt het warme en onstabiele weer aan te houden. De langetermijnverwachting perst er zelfs nog wat hogere temperaturen uit, maar eerlijk is eerlijk, we zien ook iets frissere oplossingen. De laatste zijn echter in de minderheid. Juni start mogelijk met wat lagere temperaturen. Dan is mei 2018 waarschijnlijk wel recordwarm afgesloten als de verwachting voor de komende 10 dagen uitkomt.
Alles is afhankelijk van de windrichtng. Een aantal subtiele verschuivingen in de ligging van hoge- en lagedrukgebieden zorgt er echter voor, dat de wind in onze omgeving naar het noorden tot noordwesten kan draaien. Dat zou betekenen dat we weer koele zeelucht te maken gaan krijgen. De temperatuur levert dan behoorlijk in, waarschijnlijk zien we ook veel wolkenvelden en er is kans op mist in de nachten.
Anderzijds is er een reële kans dat de genoemde verschuivingen niet zo negatief uitpakken, maar dat de aangevoerde lucht wel warm en vrij droog blijft. In dat geval zien we een voortzetting van het fraaie lenteweer, wie weet zelfs tot de laatste dagen van de maand en begin juni. Bij dit warmere weer blijft dan wel de kans op regen- onf onweersbuien bestaan in de middag en avond.
Als de temperatuurverwachting voor de komende 10 dagen uitkomt dan wordt mei 2018 recordwarm afgesloten en komen we uit op een daggemiddelde boven 16ºC. 2008 is tot nu het warmst geweest met 15,7ºC. Normaal is 13,1ºC!
-Weerplaza
Hogedruk keert telkens terug
Het is heel opvallend dat er al weken lang geregeld sprake is van hoge luchtdruk vanaf de Azoren over West-Europa naar Scandinavië. De onderstaande drie weerkaartjes laten dit mooi zien. Vooral de kaart van 5 mei en 19 mei, precies twee weken later, lijken sterk op elkaar. Deze luchtdrukverdeling levert in de lente en zomer vaak warm weer op, zoals we nu dus ook zien.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.