Afdrijven door aflandige wind

Afdrijven door aflandige wind

Michiel Severin
Michiel Severin
Michiel Severin 16 augustus 2018 12:20 uur
Laatste update: 16 augustus 2018 13:03 uur
De Nederlandse Reddingsbrigade vraagt aandacht voor de risico's die opblaasbare drijfmiddelen soms opleveren als je ermee het water opgaat. Met name een aflandige wind brengt badgasten nogal eens in problemen.
Hulpacties om mens en bijvoorbeeld een eenhoorn op het land te krijgen, moeten geregeld uitgevoerd worden

Risico's worden onderschat

Veel kinderen en volwassenen gebruiken opblaasbare drijfmiddelen op het water. Dit leidt regelmatig tot problemen en daarmee waterhulpverlening. Reddingsbrigade Nederland neemt waar dat de hieraan verbonden risico's onvoldoende bekend zijn en worden onderschat. Bij aflandige wind is de kans op afdrijven groot. Stroming, bijvoorbeeld bij afgaand tij, krijgt dan een duwtje in de rug. Het maakt een mui extra verraderlijk.

Een mui is soms te herkennen aan het ontbreken van het schuim van de branding. De stroming kan een persoon op een luchtbed snel laten afdrijven.

Het scenario is herkenbaar; op een zonovergoten, warme zomervakantiedag gaat een opblaasbaar drijfmiddel mee in de recreatiebagage. Daarmee kun je niet alleen ravotten op het water, je kunt er ook lekker op luieren. Misschien sluit je de ogen wel even door al dat dobberen. Maar aflandige wind en stroming zorgen ervoor dat je binnen korte tijd ongemerkt een eind van de kust bent afgedreven. Lifeguards komen ook dan in actie.

Hoogste strandtemperatuur

,,De hoogste temperaturen op de Nederlandse stranden worden gemeten indien de wind aflandig is of op dagen dat het vrijwel windstil is.'' Dat stelt Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza. ,,Een aflandige wind houdt in dat de wind van land richting zee waait. Een aflandige wind speelt vooral een grote rol op de stranden van Zuid-Holland en Noord-Holland, en in mindere mate ook in Zeeland. De Waddeneilanden profiteren doorgaans veel minder van een wind vanuit Friesland of Groningen.''

,,Een aflandige wind kan ook veranderen vanwege naderend slecht weer. Indien de aflandige wind in kracht toeneemt, terwijl aan de zuidelijke of westelijke horizon de lucht begint te betrekken, dan is dat doorgaans een teken om het strand te verlaten. Slecht weer ligt op de loer en de omstandigheden voor de strandgasten en watersporters kunnen snel veranderen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.''

Preventief

De Reddingsbrigade in actie

Reddingsbrigade Nederland wijst badgasten er met nadruk op dat het gebruik van opblaasbare drijfmiddelen, zeker bij aflandige wind en stroming, tot veiligheidsproblemen kan leiden. Preventief waarschuwen reddingsbrigades voor de risico's via bijvoorbeeld voorlichting (mondeling, flyers, folders) en vlaggen. De oranje windzak, die bij een aflandige wind wordt gehesen, vertelt: pas op met zwemmen! En: het is onveilig om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. Het publiek kan voor een nadere uitleg hierover ook bij elke reddingspost terecht.


Weerplaza ondersteunt de Nederlandse Reddingsbrigade daar waar mogelijk. Bovenstaande tekst is geschreven door de Nederlandse Reddingsbrigade in samenwerking met Weerplaza.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen