Afrika: Sprinkhanen bedreigen voedsel

Sprinkhaanplagen in Afrika grootste sinds 25 jaar

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Afrika: Sprinkhanen bedreigen voedsel

Afrika: Sprinkhanen bedreigen voedsel

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 30 januari 2020 16:13 uur
Laatste update: 30 januari 2020 19:03 uur
Grote zwermen sprinkhanen zijn actief in Kenia, Ethopië, Eritrea en Somalië. In de Hoorn van Afrika worden de landbouwgronden zwaar bedreigd. De oogst lijkt compleet te gaan mislukken doordat de insecten alles kaalvreten.

De situatie 28 januari

Zo trekken de sprinkhanen Kenia binnen

De zogenaamde woestijnsprinkhaan is al eeuwenlang een plaag voor de landbouw in Afrika. Ook in de bijbel worden de sprinkhanenplagen al aangehaald. De woestijnsprinkhaan komt niet alleen in Afrika voor. In het Midden-Oosten en het zuiden van Azië kunnen de beestjes tevens flink huishouden. De plaag die nu gaande is, is de ergste in 25 jaar. Voor Kenia is het zelfs de ergste plaag in 70 jaar en een direct gevaar voor de bevolking.

De insekt kan in 24 uur tijd ruim 150 kilometer afleggen en iedere dag eet het ongeveer zijn eigen lichaamsgewicht op. Ze verplaatsen zich in enorme zwermen die als grote wolken over het land trekken. De sprinkhanen kunnen zich ook zeer makkelijk voortplanten waardoor het aantal tot aan juni wel vijfhonderd keer zo groot kan worden.

Een zwerm woestijnsprinkhanen kan wel 1200 vierkante kilometer beslaan en 40 tot 80 miljoen sprinkhanen bevatten. In 1954 trok een zwerm van noordwest Afrika naar Groot-Brittannië. Ze eten elk gewas dat ze tegenkomen. Als er geen gewassen meer zijn eten ze elkaar op.
National Geographic

De FAO (Food and Agriculture Organization of the United States) over de Woestijnsprinkhaan crisis

De Verenigde Naties vrezen de komende maanden voor een hongersnood omdat de beesten vrijwel al het voedsel van de bevolking opeten. Zo'n 12 miljoen mensen zijn in direct gevaar door de sprinkhanenplaag.

Oorzaak

Deskundigen zeggen dat het natte weer dat het oosten van Afrika teisterde eind vorig jaar een belangrijke oorzaak is van de huidige plaag. Ook nu zijn de weersomstandigheden nog steeds gunstig. Vooral door het vele vocht zijn de omstandigheden ideaal voor de insecten om zich voor te planten en de eitjes uit te broeden.

Me insecticiden proberen overheden de insecten te bestrijden. met sproei-installaties op bijvoorbeeld vrachtwagens of vliegtuigen worden de zwermen bespoten. Er is ook een biologisch bestrijdingsmiddel dat trager werkt.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen