Reizen naar de maan

Reizen naar de maan

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 3 juni 2024 11:24 uur
Laatste update: 5 juni 2024 16:58 uur
Zolang als we leven op aarde vergezeld de maan ons. Het hemellichaam is een onuitputtelijke bron van nieuwsgierigheid.

De meest gebruikte theorie over het ontstaan van de  maan is de grote inslaghypothese.  Zo’n 4.5 miljard jaar geleden net na de vorming van ons zonnestelsel was er een enorme botsing tussen de aarde en een object zo groot als Mars. De aarde was nog niet afgekoeld en een enorme hoeveelheid materiaal van de aarde werd de ruimte ingeslingerd. Dit materiaal klonterde samen (aggregeren) en zo ontstond de maan. 1:36

Klik voor een groot formaat

In 1969 was er de eerste ruimtereis naar de maan en zette astronaut Neill Armstrong de eerste voet op de maan. In de jaren daarna volgenden meer astronauten. In december 1972 landde de laatste mens op de maan en sindsdien zijn er geen bemande maanreizen meer geweest.

De laatste jaren staat de maan wel weer in de belangstelling van de bemande ruimtevaart en de verwachting is dat we binnen een paar jaar weer landen op de maan. De NASA heeft het project Artemis opgezet waarmee in 2026 weer astronauten voet op de maan moeten zetten. Artemis III moet de astronauten naar de maan brengen.

Foto van de Artemis I missie. De onbemande capsule maakte een trip om de maan en reisde toen weer terug naar de aarde. Bron: NASA

Helium-3, de gamechanger?

De maan is een interessant hemellichaam voor de mensheid, ondermeer omdat er bestanddelen in de grond zitten die economisch zeer waardevol zijn en belangrijk voor de toekomst van de aarde. Op de maan is in de toplaag Helium-3 aanwezig. Dit isotoop is zeer zeldzaam op aarde.

Helium-3 kan de toekomst zijn voor energie problemen op aarde. Het isotoop is te gebruiken bij kernfusieprocessen waarbij nauwelijks straling vrijkomt. Het is daarom veel veiliger en daarbij is de hoeveelheid energie die vrijkomt tijdens een fusie enorm hoog.

De maan is rijk aan Helium-3 omdat het geen atmosfeer heeft. De zon stoot bij zonnestormen hoeveelheden Helium-3 uit die op het maanoppervlak terecht komen. Met intensieve mijnbouw zou men uit regoliet het Helium-3 kunnen oogsten. 

Regoliet is een laagje los verweerd materiaal wat bijvoorbeeld op een planeet of op de maan ligt.

Een regolietmijn. Bron AI - Dall-E

Andere voordelen van de maan

De maan is ook een uitstekende plek om de ruimte te verkennen. Omdat er geen storende dampkring is kan je heel goed de ruimte observeren en onderzoek doen naar bijvoorbeeld andere sterrenstelsels.

Een permanente maanbasis kan dienen als een uitvalsbasis voor verdere verkenning van het zonnestelsel, bijvoorbeeld naar Mars en een permanent ruimtestation kan weer fungeren als een ruimtehub voor ruimtevaartuigen.

Een observatorium op de maan. Bron AI - Dall-E

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen