Vallende sterren vanavond slechts lokaal te zien

Vallende sterren vanavond slechts lokaal te zien

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen Vandaag 07:10 uur
Laatste update: Vandaag 07:10 uur
Vooral in het zuidoosten en oosten van het land is er vanavond mogelijk kans om ruim 30 vallende sterren per uur te zien.

Na een aantal grijze dagen kan vandaag regionaal de zon doorbreken. De kans hierop is het grootst in Limburg en de Achterhoek. Met wat geluk breiden de opklaringen zich nog iets verder uit.

Lees ons Weerbericht Nederland voor meer informatie over het weer van vandaag of volg de opklaringen op de satellietbeelden via I'm Weather.

In opklaringen koud

Daar waar er vanavond opklaringen zijn ligt de temperatuur tussen 0 en -2 graden. Ga je buiten naar de vallende sterren kijken dan is warme winterkleding een must. Onder bewolking vriest het niet, maar dan is er niets te zien en dus hoef je ook niet lang buiten te blijven.

In de nacht neemt de bewolking verder toe en verdwijnt ook in het (zuid)oosten de kans om vallende sterren te spotten.

Ongeveer 30 vallende sterren per uur

De meteoren van de Geminiden zijn gemiddeld snel, gelig van kleur, vaak helder en hebben tevens korte sporen.

Het maanlicht speelt dit jaar wel een belangrijke rol, want de maan is bijna vol en is daarom een flinke stoorzender. Hierdoor zijn alleen de meest heldere meteoren te zien. In de periode 23:00 uur tot 4:00 uur zijn er, mits heldere omstandigheden, ruim 30 vallende sterren per uur waar te nemen. Wanneer de maan minder aanwezig was geweest hadden dit er meer dan 100 kunnen zijn.

Beste kijkmoment

Wie in de westelijke landshelft woont kan, gezien de weersvooruitzichten, het beste vanavond al de kijkpoging ondernemen. In het oosten blijft het langer helder en is het ook tot ver in de nacht waarschijnlijk te zien. 

De radiant, de plek aan de horizon waar de vallende sterren vandaan lijken te komen, ligt in de avond in het oosten en in de nacht schuift dat naar het zuiden.

De oost-zuidoostelijke hemel rond middernacht. Het gele stipje is de radiant waaruit de Geminiden lijken te vallen.

Geminiden jaarlijks in december

De stofdeeltjes van de Geminiden komen van de planetoïde 3200 Phaeton die ongeveer iedere 1,4 jaar rond de zon reist. De stofdeeltjes zweven in de baan van de planetoïde. Ieder jaar in december kruist de baan van de aarde de baan van de planetoïde en ‘vliegen’ we door de Geminiden stofwolk heen. Tijdens het doorkruisen van het stofspoor botsen stofdeeltjes met enorme snelheid tegen de aardse atmosfeer. Hierbij verbranden de deeltjes en zien we een lichtspoor.

Omslagfoto: Arnold Tukkers

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen