Wat zien we in juni aan de nachtelijke hemel?

Wat zien we in juni aan de nachtelijke hemel?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 26 mei 2023 14:00 uur
Laatste update: 31 mei 2023 09:22 uur
De dagen worden langer, de nachten korter. Je hebt dus korter de tijd om de hemel af te speuren. Toch hebben we weer een paar interessante dingen op een rij gezet.

De astronomische zomer start

De rotatie-as van de aarde is op 21 juni naar de zon gericht op het noordelijk halfrond.

De dagen worden langer, de nachten korter. Voor de astronomieliefhebbers dus korter tijd om de hemel af te speuren. Toch hebben weer een paar interessante dingen op een rij gezet.

De astronomische zomer begint dit jaar op 21 juni om 16:53 op het noordelijk halfrond. De zon staat dan loodrecht boven de Kreeftskeerkring. Het is het moment dat de zon op het noordelijk halfrond zijn hoogste punt bereikt. Het is ook direct de langste dag.

Samenstanden

Deze maand hebben we ook weer een paar mooie samenstanden aan de hemel. De maan maakt setjes met Saturnus en een paar dagen later met Jupiter. Op 22 juni is een mooie samenstand te zien van de maan met Venus en Mars.

Veel te zien in het sterrenbeeld Zwaan

In de zomermaanden is het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus) goed waarneembaar aan de hemel. Het kruisvormige sterrenbeeld (en daarom ook wel Noorderkruis genoemd) begint prominent aan de oostelijke hemel en klimt gaandeweg de nachtelijk uren hoger aan het firmament. De heldere ster Deneb vormt de staart van de zwaan, de heldere ster Albireo de kop. Albireo is een opvallende blauw geel/oranje dubbelster. Wat een dubbelster is kan je in onderstaande animatie zien van de dubbelster Algol.

Als je richting het sterrenbeeld Zwaan kijkt dan zie je misschien nog wel eerder een driehoek van drie heldere sterren. Deneb is een van de sterren in de driehoek. De anderen zijn Vega (van Lier) en Altair (van Arend). De driehoek is niet een eigen sterrenbeeld, maar een combinatie van drie verschillende sterrenbeelden: een asterisme. De driehoek wordt ook wel de Zomerdriehoek genoemd.

Als je een sterrenkijker hebt kun je allerlei andere zaken in het sterrenbeeld Zwaan zien. Zo zijn er twee Messier objecten (sterrenhopen) te vinden, M29 en M39. De roodachtige Caldwell 20 (C20) nevel bevindt zich in de buurt van Deneb. Deze nevel wordt wel de Noord-Amerikanevel genoemd vanwege zijn vorm. Niet waarneembaar maar wel iets om over na te denken is dat in het sterrenbeeld Zwaan de exoplaneet Kepler 22b is te vinden is. Dit is een planeet die op een dusdanige afstand van zijn zon staat dat er mogelijk leven op te vinden is.

Caldwell 20 wordt ook wel de Noord-Amerika nevel genoemd vanwege de vorm die lijkt op het continent. Bron NASA

En nu maar hopen dat we mooie heldere zomernachten krijgen in juni. Geniet van al het moois aan de hemel.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen