Woensdag 18 september een gedeeltelijke supermaansverduistering

Woensdag 18 september een gedeeltelijke supermaansverduistering

Rico Schröder
Rico Schröder
Rico Schröder 10 september 2024 07:08 uur
Laatste update: 10 september 2024 07:16 uur
Volgende week woensdag is sprake van een gedeeltelijke supermaansverduistering. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde.

Op een deel van het maanoppervlak valt geen direct zonlicht meer. Bovendien staat de maan dichter bij de aarde en is sprake van een supermaan. 

Supermaan

Elke maand kun je van de volle maan genieten, maar toch ziet de maan er niet altijd hetzelfde uit. Dat komt doordat de maan niet in een perfecte cirkel rond de aarde draait, maar in een ovaalvormige baan. Hierdoor staat de maan soms meer dan 400.000 kilometer bij ons vandaan en op andere momenten op zo’n 360.000 kilometer.

Wanneer de maan dichter bij de aarde staat, zoals nu het geval is met 363.000 km, dan oogt hij 7 procent groter en ongeveer 14 procent helderder. We noemen deze volle maan dan ook een supermaan. Een supermaan komt één tot drie keer per jaar voor. Ook in augustus was sprake van een supermaan en de eerstvolgende volle maan van 17 oktober 2024 is ook een supermaan.

Gedeeltelijke maansverduistering

Woensdag 18 september is sprake van een gedeeltelijke maansverduistering.

Er is niet alleen sprake van een supermaan, maar ook van een gedeeltelijke maansverduistering. In de nacht van woensdag 18 september beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, zodat er op een deel van maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt en het lijkt alsof er een hap uit de maan wordt genomen.

De eclips is in zijn geheel zichtbaar vanuit ons land. De eclips begint om 2:40 uur en staat bij het maximum, om 4:45 uur, op een hoogte van ongeveer 21 graden boven de horizon. De verduistering eindigt om 6:50 uur. De kijkrichting is naar het zuidwesten.

Type maansverduisteringen

Bijzonder indrukwekkend zal deze verduistering niet zijn omdat de maan de kernschaduw nauwelijks raakt, maar tijdens het maximum is wel duidelijk een klein hapje uit de maan genomen. De rest van de maan bevindt zich in de bijschaduw en is ‘gewoon’ zichtbaar doordat er nog zonlicht opvalt. Het licht is dan wel minder fel.

In tegenstelling tot een volledige maansverduistering wordt de maan bij deze gedeeltelijke verduistering niet rood. In dat geval zouden we spreken van een superbloedmaan. De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan weerkaatsen.

Type maansverduisteringen

In 2025 tweemaal een volledige maansverduistering

De volgende volledige maansverduistering, waarbij de maan ook een rode gloed krijgt, staat op 14 maart 2025 op het programma. In ons land is dan echter alleen het begin van de verduistering te zien, doordat de maan vrij snel ondergaat en de zon opkomt. De rode kleur van een volledige verduistering gaan we dan niet zien.

Op 21 januari 2019 kleurde de maan rood bij de verduistering. Foto: Dirk van Egmond

Op 7 september 2025 vindt opnieuw een totale maansverduistering plaats en deze valt op een wat gunstiger tijdstip in de avond. Het begin van deze eclips moeten we echter missen doordat de zon dan nog niet onder is. De volle maan komt om 20:12 uur verduisterd op en dat kan spectaculair zijn. De eclips van 7 september 2025 eindigt om 22:57 uur.

De eerstvolgende totale maansverduistering, waarbij de hele eclips zichtbaar is in ons land, is op 20 december 2029.

Klik op de afbeelding voor een posterformaat.

Foto boven artikel: Jeroen Diks, Arnhem, 21 januari 2019.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen