Atlantisch orkaanseizoen lijkt vroeg te starten

Atlantisch orkaanseizoen lijkt vroeg te starten

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 20 mei 2021 11:38 uur
Laatste update: 22 mei 2021 14:15 uur
Het Atlantisch orkaanseizoen is vroeg van start gegaan. Subtropische storm Ana tolt nu in de buurt van Bermuda. Wordt het ook een druk seizoen?

Eerste tropische storing van dit seizoen

Midden op de Atlantische Oceaan is dit weekend de eerste tropische storm van dit jaar ontstaan. Deze heeft de naam "Ana" gekregen.

In de regel kan worden gezegd dat het Atlantisch orkaanseizoen op 1 juni begint. Die datum is natuurlijk geen harde grens, maar doorgaans wel een vrij goede richtlijn. Echter in de nacht naar zaterdag 22 mei is in de omgeving van Bermuda een subtropische storm Ana ontstaan. Het is de eerste tropische storm van dit jaar. Ana brengt regen en vlagerige winden naar Bermuda, maar de impact is minimaal want het systeem blijft op de Atlantische Oceaan. De eerste tropische storm van het Atlantische orkaanseizoen zal geleidelijk naar het noordoosten bewegen en in activiteit afnemen.

Het is vrij opmerkelijk en het zevende jaar op rij dat er een tropische storm nog vóór de seizoenstart ontstaat.

Actiever orkaanseizoen dan gemiddeld verwacht

Begin april schreven al over het feit dat komend Atlantisch orkaanseizoen volgens de berekeningen drukker zal verlopen dan gemiddeld. Onderzoekers van de Colorado State University (CSU) verwachten zeventien stormen met een naam, waarvan de helft orkaankracht bereikt en ongeveer vier daarvan een zware orkaan worden. In een gemiddeld seizoen komen ongeveer 14 tropische stormen of orkanen voor op de Atlantische Oceaan.

De reden voor het verwachten voor een actiever orkaanseizoen is het warmere zeewater dan gemiddeld in het centrale deel van de Atlantische Oceaan. Daarnaast is dit orkaanseizoen sprake van een (zwakke) La Niña of een "neutrale fase" tussen La Niña en El Niño in. 

Verwachting orkaanseizoen volgens Colorado State University
VerwachtingKlimatologie 1991-2020
Stormen met naam1714.4
Orkanen87.2
Zware orkanen43.2


Door het vaak kouder dan gemiddeld zeewater op de centrale Stille Oceaan zijn westenwinden hoger in de atmosfeer in de gebieden waar orkanen ontstaan minder sterk. Dit bevordert vorming van tropische stormen en orkanen, waardoor vanzelfsprekend meer tropische stormen voor kunnen komen. Met name het Caribisch gebied en rondom de Golf van Mexico kan het drukker worden dan gemiddeld.

Vorig jaar recordseizoen na vroege start

Vorig orkaanseizoen was recorddruk. Gelukkig ging het vaak om tropische stormen.

Afgelopen jaar startte het Atlantisch orkaanseizoen ook erg vroeg. Al op 16 mei ontstond de eerste tropische storm van dat jaar, Arthur. Na de vroege start brak vorig orkaanseizoen al snel records, omdat tropische stormen en later ook (zware) orkanen elkaar in zeer hoog tempo opvolgde. 

Nog voor de klimatologische seizoenspiek telde het Atlantisch orkaanseizoen van 2020 elf tropische stormen. Uiteindelijk ging alles afgelopen seizoen zó snel dat op 17 september de laatste letter van het alfabet gebruikt moest worden voor het geven van een naam aan een tropische storm. Na deze datum ontstonden nog eens acht tropische stormen of orkanen, waarmee het seizoentotaal op dertig stormen kwam te staan, ruimschoots een nieuw record.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen