Blik op de week: meer zon maar ook kouder

Blik op de week: meer zon maar ook kouder

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 5 februari 2023 10:20 uur
Laatste update: 5 februari 2023 13:00 uur
Na een periode met wisselvallig en zacht weer waarbij bewolking vaak domineerde krijgen we een paar dagen met meer zon.

Flink wat zon

De westelijke stroming heeft plaats gemaakt voor een oostelijke stroming en dat levert een totaal ander weerbeeld op. Vanuit het oosten van Europa wordt beduidend koudere lucht aangevoerd die ook een stuk droger is. Het levert met name op dinsdag en woensdag vrij zonnig weer op met lagere temperaturen. 

Maandag kan het nog wel lokaal 7 of 8 graden worden en zijn er ook nog meer wolkenvelden, met name in het oosten. Dinsdag en woensdag liggen de maxima rond 5 graden. In de nachten is het effect van de koudere lucht een stuk sterker. De temperatuur daalt tot ver onder het vriespunt en landinwaarts komt het tot op meerdere plekken tot matige vorst.

Speel deze video af

De oorzaak van de weersverandering is een gordel van hoge luchtdruk die zich manifesteert ten noorden van Nederland. De as van deze gordel strekt zich grofweg uit over het zuiden van het Verenigd Koninkrijk,  Denemarken en Polen. Begin deze week ligt Nederland aan de zuidzijde van dit hogedrukgebied waardoor we met een zuidoostelijke stroming te maken hebben.

Later in de week weer zuidwestcomponent

In de tweede helft van de week verandert de positie van het hogedrukgebied. De laatste weerkaarten laten de as van het hogedrukgebied naar het zuiden bewegen hetgeen betekent dat we vanaf donderdag teruggaan naar een westelijke stroming.

De eerste helft van de week zien we duidelijk dat de wind uit de koudere windstreken komt. Vanaf donderdag domineert de zuidweststroming weer en is de kans op een oost of zuidoost stroming minimaal geworden.

Het beeld is wel dat de invloed van hoge luchtdruk aanwezig blijft en daarmee de kans op neerslag klein. De temperatuur zal wel omhoog gaan en de kans op wolken wordt groter. Een echt windtoename zit er nog niet in.

West- of ooststroming, het maakt een groot verschil

Een westelijke stroming of een oostelijk stroming het maakt nog al een verschil. De positie van de as het hogedrukgebied is bepalend voor het weer later in de week. In de laatste berekeningen komt die as dus ten zuiden van ons land te liggen, maar 100 kilometer noordelijker en de verwachting is  voor de tweede helft van de week weer een stuk kouder. 

Omdat het Amerikaanse en Europese model nu beide voor een overtuigende zuidwestelijke component gaan, ook in de pluim, gaan we er nu vanuit dat later in de week de echte kou er weer vanaf gaat. Het weerbeeld wordt daarbij meer bewolkt, maar het blijft wel rustig en droog.

Hierboven twee opeenvolgende temperatuurpluimen van het Europees model. De bovenste is van zaterdagavond, de onderste van zondagochtend. Doordat de windrichting omgeslagen is, is de uitvoer vanaf donderdag een stuk minder koud geworden. Dat is vooral in de nachten goed te zien.

Foto boven artikel Gert Jan Beens

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen