Code oranje in verband met hitte

Donderdag en vrijdag lokaal 37 graden

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Code oranje in verband met hitte

Code oranje in verband met hitte

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 25 juli 2018 10:00 uur
Laatste update: 25 juli 2018 11:49 uur
Vanaf woensdag 10.00 uur is code oranje actief, een waarschuwing extreem weer, vanwege de aanhoudende hitte. Er komen steeds meer problemen door de warmte.

Voor een code oranje voor hitte moet het ten minste drie dagen op rij 30 graden zijn, waarbij het 's nachts ook warmer dan 18 graden blijft. Daarnaast moet er aanzienlijke impact op de maatschappij zijn.

Weerplaza en enkele andere weerbedrijven is dinsdag al gevraagd om input. Vervolgens hebben KNMI en belangrijke maatschappelijke partijen, zoals ProRail en Rijkswaterstaat, in overleg besloten om code oranje af te geven.

Toenemende problemen door de hitte

Een aantal dingen wijzen al op de impact van de hitte: er komen bijvoorbeeld steeds meer meldingen van 'spoorspatting'. Dat is het knikken of verbuigen van spoorrails door de warmte. Het gevolg is uitval van treinritten. Het wordt ook steeds moeilijker om de treinstellen goed gekoeld te houden.

In steden, waar het over het algemeen nog warmer is (hitte-eiland) , worden bruggen gekoeld of gaan niet mee open. Door de warmte kunnen bruggen uitzetten waardoor ze niet meer omhoog kunnen of niet meer goed sluiten.

Op de wegen is het weliswaar een stuk rustiger omdat de schoolvakanties bezig zijn, maar er zijn opvallend veel pechgevallen. Het gaat dan vaak om auto's waarvan de motor oververhit is geraakt, of airco's die niet meer (goed) werken. Er is zelfs al een ongeluk gebeurd, doordat iemand al rijdend onwel is geworden door de warmte. Ook neemt het aantal bermbranden toe.

Zinderend heet: lokaal 37 graden

Op donderdag en vrijdag wordt 36 of 37 graden verwacht op de warmste plekken. Het zijn daarmee de heetste zomerdagen sinds 2015.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het landelijk hitterecord in de gevarenzone komt. Dat record staat op 38,6 graden gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld, vlak bij Zutphen. Op 2 juli 2015 kwamen we wel heel dichtbij, toen werd het in Maastricht 38,2 graden.

Het Nationaal Hitte Plan is inmiddels van kracht. Bij de verwachte hoge temperaturen zal ook de hitte-index belangrijk worden. Door de hitte kan het lichaam oververhit raken. Meer over de hitte-index leest u hier. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen