Coronavirus niet weersafhankelijk

Hoewel eerder gedacht werd dat het virus afhankelijk was van de luchtvochtigheid, blijkt dit niet waar

Van onze weerman

Redactie
Coronavirus niet weersafhankelijk

Coronavirus niet weersafhankelijk

Redactie
Redactie
Redactie 30 maart 2020 14:00 uur
Laatste update: 1 mei 2020 13:16 uur
Uit onderzoek blijkt dat contact de drijvende factor is achter het verspreiden van het virus. Eerder werd gedacht dat de absolute luchtvochtigheid hier een rol in speelt. Dit idee is ondertussen achterhaald.

Ons meest recente artikel over Corona: 

Heeft het weer invloed op de verspreiding van het Corona-virus?

Geen aanwijzingen voor weersafhankelijkheid

Uit een onderzoek van Kathleen O'Reilly, onderzoeker aan een Londens onderzoeksinstituut, blijkt dat corona geen voorkeur heeft voor bepaald weer of klimaat. Dit concludeert ze samen met een aantal collega’s van het onderzoeksinstituut voor hygiëne en tropische ziektes. Ze benadrukt dat het beperken van contact een grote invloed heeft op de verspreiding van de ziekte.

In het onderzoek worden landen vergeleken met locaties met een hoge temperatuur, de laatste groep aangegeven met een + (gemiddeld boven 25 graden en 70% luchtvochtigheid). In de grafiek wordt aangegeven dat er geen significant verschil in verspreiding is bij (figuur links) lage temperatuur en (figuur rechts) bij een lage luchtvochtigheid.

De verspreiding van het coronavirus (WHO).

Reisbewegingen een grote rol

Veel mensen zullen teleurgesteld zijn door dit nieuws. In een eerder onderzoek leek er een overeenkomst tussen de absolute luchtvochtigheid en de verspreiding van Corona. Het zojuist gepubliceerde onderzoek spreekt dit echter tegen. Waar destijds uitbraken waren, was sprake van een lage absolute luchtvochtigheid. Dit bleek echter niet bepalend. De hoeveelheid reisbewegingen in deze gebieden was dusdanig groot, dat vooral op die manier het virus zich verspreidde.

Kleine domper

Dat de luchtvochtigheid en de temperatuur weinig invloed hebben op het virus betekent dat het dus ook makkelijk buiten de gematigde gebieden kan voorkomen. Van woestijn tot poolgebied kan het virus zich verspreiden. Sommigen hoopt dat met het losbreken van warme lenteweer of zelfs zomerweer het virus 'vanzelf' zou verdwijnen. Dat lijkt dus niet het geval te zijn. Ook voor Nederland is dit een kleine domper, aangezien de temperatuur volgende week mogelijk 20 graden kan worden.


Lees meer over het weer de komende dagen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen