De internationale dag van de wind

De internationale dag van de wind

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 15 juni 2020 10:04 uur
Laatste update: 15 juni 2020 15:12 uur
De dag van de wind is een jaarlijks terugkerende dag. Elk jaar, op 15 juni, wordt er stilgestaan bij wind en hoe belangrijk deze wind voor ons kan zijn, met name als energiebron.
Ook bij ons kantoor in Houten wordt energie uit de wind gehaald

Global wind day

De internationale dag van de wind, ook wel Global wind day genoemd, vindt jaarlijks op 15 juni plaats. Deze dag is georganiseerd door het European Wind Energy Association en het Global Wind Energy Council.

Deze dag wordt stilgestaan bij de mogelijkheden die wind ons biedt. Het doel is om aan het brede publiek de mogelijkheden, voordelen en de nieuwste technologie van windenergie voor te stellen. Wind zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden voor onze samenleving. 

Windenergie dankzij de zon

Het klinkt misschien raar, maar de zon zorgt ervoor dat wij gebruik kunnen maken van windenergie. Omdat de zon grote gebieden op aarde verwarmt, met name rond de evenaar, stijgt lucht op. Aan het oppervlak moet de opgestegen lucht worden aangevuld met nieuwe lucht. Die 'nieuwe' lucht komt vanuit omliggende gebieden toegestroomd: wind!

Speel deze video af

Natuurlijk zijn de windstromen op aarde wel wat complexer dan lucht dat naar de evenaar stroomt. Dit grootschalige stromingspatroon is wel de basis achter alle stromingen op aarde.

Lees het volgende artikel over de vraag: hoe ontstaat wind?

Windfeitjes

De meest winderige maand in ons land is januari, de maand augustus is de tegenhanger met gemiddeld genomen de minste wind. De hoogste windsnelheid ooit in ons land gemeten was op 5 februari 2013. Toen werd in het Zeeuwse Hansweert een windstoot van maar liefst 230,4 kilometer per uur gemeten! Er zijn in ons land nog hogere windsnelheden voorgekomen, maar deze zijn nooit gemeten. Voorbeelden zijn enkele zware tornado's in de vorige eeuw.

Orkaan Patricia, tijdens de piek 345 km/uur. (Klik voor volledige foto)

Extreme windsnelheden komen in ons land gelukkig weinig voor. Op de oceanen, zeker in gebieden waar tropische cyclonen van orkaankracht voorkomen, kan het een flink stuk harder gaan. De hoogste gemiddelde windsnelheid in een orkaan op de Atlantische Oceaan is 305 km/uur en staat op naam van orkaan Allen uit 1980. Op de oostelijke helft Grote Ocean wist orkaan Patricia in 2015 zelfs een gemiddelde windsnelheid van 345 km/uur te noteren.

Hoogste windsnelheden in tornado's

Toch komen de hoogste windsnelheden niet voor in orkanen. De echte kampioenen wat betreft windsnelheid zijn tornado's die ontstaan uit zware onweersbuien. Een F5-tornado op 3 mei 1999 wist nabij Moore (Oklahoma, USA) een windsnelheid van ongeveer 486 km/uur te genereren. Tot op de dag van vandaag is dit de hoogst gemeten windsnelheid op aarde. 

Hou je van veel wind, dan is Mount Washington een leuke locatie voor je. Gemiddeld genomen waait daar een harde wind, 7 Bft. Zit je toch liever in de luwte, zoek dan een regio rond de Evenaar op.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen