Kans op zware onweersbuien

Gevaar voor zeer zware windstoten tot 120 km/uur

Van onze weerman

Redactie
Kans op zware onweersbuien

Kans op zware onweersbuien

Redactie
Redactie
Redactie 3 juni 2019 11:19 uur
Laatste update: 4 juni 2019 13:02 uur
De weerkaarten zijn voor dinsdag 4 juni tamelijk onheilspellend. De belangrijkste ingrediënten zijn aanwezig voor zeer zware onweersbuien, die gepaard kunnen gaan met intensief onweer en zeer zware windstoten tot 120 km/uur. Code oranje is geldig vanaf 18.00 uur in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.
Houd dinsdagavond rekening met zware onweersbuien!

Dinsdag begint de dag nog rustig en waarschijnlijk overal droog. Het is daarbij vrij zonnig, maar verspreid drijven ook nog wolkenvelden over. De wolken worden wel dunner, zodat geleidelijk de zon er steeds beter bij komt. Het warmt daarbij snel op.

In de eerste helft van de middag ligt het kwik tussen 21 graden in Den Helder en zomerse waarden van 25 graden tot lokaal 29 graden langs de oostgrens. Met het oplopen van de temperatuur wordt de kans op buien wel groter. Op een enkele plaats kan een geïsoleerde onweersbui ontstaan.

Later in de middag en 's avonds is de lucht zeer onstabiel en ontstaan er forse regen- en onweersbuien in het noorden van Frankrijk. boven België en in Zuid-Nederland. De zware buien trekken noordoostwaarts en kunnen in snel tempo uitgroeien tot een groot intensief onweerscomplex.

Gevaar voor zeer zware windstoten

De zware buien kunnen gepaard gaan met intensief onweer, daarnaast kan er veel regen vallen in korte tijd. Het grootste gevaar zijn (zeer) zware windstoten tussen 75 en 120 km/uur. Die kunnen ervoor zorgen dat flinke takken afbreken of zelfs dat bomen omvallen.

Er zijn dinsdagavond veel buitenevenementen gepland, zoals avondvierdaagses. Houd daarom de regenradar en de berichten van Weerplaza goed in de gaten. Dat kan op onze website, via Twitter en in de apps.

Mogelijk ook een supercell?

Een supercell is een enorme onweersbui met een draaiende opwaartse luchtstroom. Het is het zwaarste type onweersbui dat op aarde voorkomt. Het kan grote hagelstenen, zeer zware windstoten en veel ontladingen in enkele minuten produceren. Soms is er een tornado mogelijk.

Om een supercell te laten ontstaan zijn aan de grond een hoge temperatuur en grote luchtvochtigheid nodig, en verder juist koude lucht op enige hoogte, en moet de windsnelheid naarmate je hoger in de lucht komt steeds harder waaien.

Een supercell is een zeer plaatselijk fenomeen met een doorsnede van 10 bij 20 km, dus niet overal in ons land is de kans op zwaar onweer even groot
Wilfred Janssen buienexpert van Weerplaza

Als dinsdagmiddag aan al deze voorwaarden wordt voldaan, moeten we ons opmaken voor zwaar onweer. De vraag is wel of de supercell daadwerkelijk gaat ontstaan en zo ja waar. Het kan zomaar gebeuren dat het even betrekt en de temperatuur niet hoog genoeg wordt om zo'n supercell, zeer zware bui, te laten ontstaan. Bovendien komen de zware buiencomplexen zeer plaatselijk voor, dus er zijn veel plaatsen die gespaard blijven van het zware weer.

Kans op een supercell is het grootst in het zuidoosten en midden van het land.

Rest van de week ook onbestendig

Woensdag is er nog een mix van wolken, zon en enkele stevige buien. Op sommige plaatsen kan het lange tijd droog blijven, de meeste nattigheid wordt vooral in het westen en in de avonduren verwacht. Daarbij zijn er grote temperatuurverschillen; in het westen van het land wordt het maximaal 18 graden, terwijl het in het oosten nog zomers warm is met 28 graden. In de tweede helft van de week is het in het hele land minder warm, maar valt er dagelijks wel weer één of meerdere buien.

Speel deze video af

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen