Droogte verscherpt in het oosten

Oogsten dreigen te mislukken

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Droogte verscherpt in het oosten

Droogte verscherpt in het oosten

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 3 juli 2019 09:37 uur
Laatste update: 3 juli 2019 09:58 uur
In het oosten van het land wordt de situatie omtrent de droogte steeds vervelender. Waar in juni op veel plaatsen flinke buien vielen, bleef het in het oosten vaak droog. Het gevolg: het neerslagtekort is daar enorm.

Groot neerslagtekort in het oosten blijft groeien

Westen duidelijk minder droog dan het oosten.

Op veel plaatsen in ons land hebben we een neerslagtekort. Dit is volstrekt normaal voor deze tijd van het jaar, want in de zomer verdampt er eenmaal meer dan er valt. In het westen van het land is in sommige gebieden het neerslagtekort ongeveer 30 millimeter, maar in het oosten van het land zijn sommige regio's hard op weg om een neerslagtekort van 250 millimeter te kunnen noteren. Voor die regio is die droogte vergelijkbaar met dezelfde periode een jaar geleden op veel plaatsen in ons land.

Beregeningsverbod waarschijnlijk

Vanwege de aanhoudende droogte in het oosten van het land is het waarschijnlijk dat daar een beregeningsverbod wordt ingesteld. Vaak geldt dat alleen voor het beregenen met water uit oppervlaktewater, zoals uit sloten en vijvers. In het meest extreme geval kan ook onttrekken uit grondwater worden verboden, maar zo ver is het gelukkig nog niet.

Wanneer een beregeningsverbod er komt, is dat voor boeren in dat gebied een groot probleem. Juist in deze tijd van het jaar hebben gewassen met enige regelmaat water nodig. Gebeurt dat niet, dan zullen oogsten (deels) kunnen mislukken. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen.

Ongelukkige combinatie

Neerslagtekort (gemiddeld over het land) groeit de komende dagen weer.

Het feit dat het in het oosten van het land, en vooral in de Achterhoek, zo droog is, komt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Op de eerste plaats zijn we op veel plaatsen het gigantische neerslagtekort van vorig jaar niet te boven. 

Zeker op de Veluwe en in de Achterhoek zien we nog grondwaterstanden die lager zijn dan normaal. Daarnaast bestaat een groot deel van de Achterhoek uit zandgrond. Zand staat niet bekend om het goed kunnen vasthouden van water in tegenstelling tot de klei rondom de grote rivieren en in de kustprovincies. Ook is het in het oosten van het land ook vaak warmer dan in het westen, waardoor verdamping van water daar ook een stuk sneller gaat. 

Grondwaterpeil nabij Zelhem. Nu lager dan vorig jaar rond deze tijd. Van herstel is daar na vorig jaar nog nooit sprake geweest...

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen