Een recorddroog jaar is nu in de maak.. (als de droogte aanhoudt)

Een recorddroog jaar is nu in de maak.. (als de droogte aanhoudt)

Redactie
Redactie
Redactie 8 juni 2020 13:53 uur
Laatste update: 9 juni 2020 16:21 uur
De natuur kon de regen van de afgelopen dagen goed gebruiken. Er is vrijwel overal weer een goede plens regen gevallen. Ook de komende dagen hebben we nog met wat buien te maken. Helaas is dit nog niet genoeg om de droogte van dit voorjaar op te vangen.

Welkome buien

Er waren de afgelopen dagen verspreid over het land forse buien. Afgelopen vrijdag viel er met een groot regengebied ook weer een behoorlijke hoeveelheid. Op verschillende plaatsen kon er 20 millimeter regen afgemeten worden. Op basis van onze reconstructie kunnen we zien dat er vrijwel overal een forse hoeveelheid regen is gevallen, tussen 10 en 30 millimeter in het gehele land.


Een reconstructie van de hoeveelheid gevallen neerslag van afgelopen week (in millimeters)

Zonnig en droog voorjaar

Na het zonnige en droge voorjaar kan de natuur deze regen wel gebruiken. Deze droge periode kwam door een erg stabiel hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit hogedrukgebied kon ervoor zorgen dat lucht vanaf Siberië via Polen en Duitsland uiteindelijk bij ons kwam. Alle regen die in deze lucht zat verdween al eerder in dit traject waardoor wij een erg droog en zonnige periode hadden.


Normaal valt er in de maand mei 57 millimeter neerslag. Dit jaar viel hier maar een kwart van deze hoeveelheid van. In juni viel tot nog toe met 24 van de normale 65 millimeter maar de helft van de normale hoeveelheid. Gelukkig, wanneer we vooruit kijken naar de komende maanden; juli, augustus en september dan wordt er, normaal gezien, nog 220 millimeter verwacht.

Neerslagtekort

Er wordt nu hoe dan ook een fors neerslagtekort opgebouwd. Hiervoor wordt gekeken naar de hoeveelheid regen die valt en de hoeveelheid verdamping. Wanneer je naar het verschil kijkt tussen beide, dan weet je hoeveel er onderaan de streep aan water bij is gekomen. Nederland zit op dit moment op spoor om een fors tekort op te gaan bouwen. Indien we ook een droge zomer krijgen dan is het goed mogelijk dat we nu in een recorddroog jaar zitten. Voor de hoeveelheid water in de bodem speelt meer dan alleen het neerslagtekort. Er moet ook gekeken worden naar hoeveel water meteen wegspoelt richting zee. Dit speelt met name bij hevige buien en laten we nou juist die in de zomer vaak hebben.

Neerslagtekort (zwarte lijn) met daarbij de verwachting. Als de komende periode voldoende buien vallen dan kunnen we weer onder het recordjaar terecht komen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen