Gedeeltelijke zonsverduistering goed zichtbaar

Gedeeltelijke zonsverduistering goed zichtbaar

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 9 juni 2021 17:10 uur
Laatste update: 9 juni 2021 17:21 uur
Donderdag zijn de omstandigheden ideaal om de gedeeltelijke zonsverduistering te bekijken. Rond het middaguur is het overwegend helder zomerweer.

Zon hoog aan de hemel tijdens gedeeltelijke verduistering

Zo verloopt de gedeeltelijke zonsverduistering

Donderdag is voor het eerst sinds vier jaar vanuit ons land weer eens een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Tussen 11:19 uur en 13:31 uur schuift de maan deels voor de zon, waardoor de aarde in de schaduw van de maan komt te liggen. Dit tijdstip op de dag is een stuk gunstiger in vergelijking met de vorige zonsverduistering van 21 augustus 2017. Die vond namelijk plaats rond zonsondergang, waardoor alleen het eerste deel van de verduistering zichtbaar was. Met het tijdstip van deze verduistering staat de zon hoog aan de hemel en is tijdens de gehele periode goed zichtbaar.

Kijk nooit rechtstreeks in de zon. Dit kan tot ernstige oogbeschadiging leiden!
Speel deze video af

Grotendeels helder weer

In de vroege ochtend is plaatselijk nog kans op mist of nevel, maar dit lost snel op en het wordt flink zonnig. Op wat sluierwolken of een enkele stapelwolk na is het grotendeels helder.  Rond de tijd van de zonsverduistering moet je naar het zuidoosten kijken om te zien hoe de maan vanuit de rechterbovenkant van de zon zich geleidelijk verder naar links beweegt en zo een steeds groter deel van de zon bedekt. Op het hoogtepunt, rond 12:23 uur, is ongeveer 17% van de zon afgeschermd door de maan. Het lijkt dan net of er aan hap uit de bovenkant van de zon is genomen.

Eclipsbril en andere technieken om de verduistering te zien

Een eclipsbril. Foto: Adobe Stock / A_Bruno

Met maximumtemperaturen tussen 22 en 27 graden en nauwelijks wind is het rustig zomerweer om een kijkje te nemen naar dit bijzondere verschijnsel. Om je ogen te beschermen tegen de felle zonnestralen wanneer je direct in de zon kijkt is een zonnebril niet voldoende! Je moet een eclipsbril gebruiken. Ook zonder eclipsbril kan je veilig kijken door een projectie van de zon te creëren. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een vergiet en een papiertje.


Klik op de afbeelding voor een videouitleg

En in de rest van de wereld?

Op de hogere breedtegraden van het noordelijk halfrond, grofweg het gebied van Canada dat via Groenland en de Noordpool doorloopt naar Siberië, zal de maan de zon wel vrijwel volledig afschermen. Toch zal het daar niet helemaal donker worden en een ring om de maan blijft over. Dit komt omdat de zon een stuk groter is dan de maan, maar omdat de zon ook een stuk verder weg staat heft dit effect elkaar grotendeels op. Zo’n verduistering wordt een ringvormige verduistering genoemd.

Komende jaren meerdere (gedeeltelijke) zonsverduisteringen

Voor de volgende gedeeltelijke verduistering hoeven we niet eens zo lang te wachten. Op 25 oktober 2022 doet in Nederland alweer de volgende kans voor, al is het natuurlijk de vraag of het weer dan ook zo gunstig is als nu. De maan zal dan op het hoogtepunt 22% van de zon bedekken. In 2025 en vervolgens in 2026 vinden de volgende verduisteringen plaats, waarbij die laatste het spektakelstuk wordt met een verduistering van maar liefst 90%.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen